Dacă aveți nevoie de un foc, frecați două bețe între ele sau folosiți cremene? Probabil că niciuna dintre variante. Majoritatea oamenilor ar folosi o brichetă sau un chibrit. Dar când a fost inventat chibritul?
Chibriturile sunt o sursă de foc portabilă și ușor de utilizat. Multe reacții chimice generează căldură și foc, dar chibriturile sunt o invenție destul de recentă.
Substanțele chimice implicate în chibriturile moderne sunt în general sigure, dar nu a fost întotdeauna așa.
Când a fost inventat chibritul, această sursă de foc atât de disponibilă și de utilizată chiar și în zilele noastre?
Hennig Brand sau Brandt, cunoscut și sub numele de Dr. Teutonicus, a fost un alchimist din Hamburg care a descoperit fosforul în încercările sale de a transforma metale în aur.
El a lăsat urină într-un recipient până când aceasta a putrezit. A fiert lichidul rezultat până a devenit o pastă, pe care a încălzit-o la o temperatură ridicată, astfel încât vaporii să poată fi atrași în apă și condensați în… aur.
Brand nu a obținut aur, dar a obținut o substanță albă, cerată, care strălucea în întuneric. Acesta era fosfor, unul dintre primele elemente care au fost izolate, altele decât cele care există liber în natură.
Evaporarea urinei a produs hidrogenofosfat de amoniu și sodiu (sare microcosmică), care, prin încălzire, a produs fosfit de sodiu. Încălzit cu carbon (cărbune), acesta se descompune în fosfor alb și pirofosfat de sodiu.
Johann Kunckel a făcut cu succes fosfor din urină în 1678.
În 1690, Sir Robert Boyle a acoperit o bucată de hârtie cu fosfor, și o așchie de lemn cu sulf. Atunci când lemnul era frecat de hârtie, acesta lua foc. Fosforul era greu de obținut în acea perioadă, așa că invenția a fost doar o curiozitate.
Metoda lui Boyle de izolare a fosforului a fost mai eficientă decât cea a lui Brand.
Walker a realizat din întâmplare un chibrit făcut din sulfură de antimoniu, clorat de potasiu, gumă și amidon, rezultat dintr-o pată uscată de la capătul unui bețișor folosit pentru a agita un amestec chimic.
El nu și-a brevetat invenția, deși le-a arătat-o oamenilor. Samuel Jones a văzut demonstrația și a început să producă „Luciferi”, care erau chibrituri comercializate în statele din sudul și vestul SUA.
Se pare că Luciferii se puteau aprinde exploziv, uneori aruncând scântei la o distanță considerabilă. Erau cunoscuți pentru mirosul puternic de „artificii”.
Sauria a schimbat formula chibritului folosind fosfor alb, care a eliminat mirosul puternic. Cu toate acestea, fosforul era mortal. Mulți oameni au dezvoltat o tulburare cunoscută sub numele de necroză a maxilarului.
Copiii care sugeau chibrituri au dezvoltat deformări ale scheletului. Muncitorii din fabricile de fosfor au suferit boli ale oaselor. Un pachet de chibrituri conținea suficient fosfor pentru a ucide o persoană.
Pusey a inventat cutia de chibrituri, cu toate acestea, a plasat suprafața de frecare pe interior, astfel încât toate cele 50 de chibrituri să poată fi aprinse simultan.
Compania Diamond Match a achiziționat ulterior brevetul lui Pusey și a mutat suprafața de frecare în exteriorul ambalajului.
Cu un impuls la nivel mondial de a interzice utilizarea chibriturilor cu fosfor alb, Diamond Match a obținut un brevet pentru un chibrit neotrăvitor care folosea sesquisulfură de fosfor. Președintele SUA de la acea vreme, William Howard Taft, a cerut ca Diamond Match să renunțe la brevet.
Diamond a cedat brevetul pe 28 ianuarie 1911. Congresul a adoptat o lege care instituia o taxă prohibitiv de mare pe chibriturile cu fosfor alb.
Brichetele cu butan au înlocuit în mare parte chibriturile în multe părți ale lumii, totuși chibriturile sunt încă fabricate și folosite.
Compania Diamond Match, de exemplu, face peste 12 miliarde de chibrituri pe an. Potrivit ThoughtCo, în SUA sunt folosite anual aproximativ 500 de miliarde de chibrituri.
Vă recomandăm să citiți și:
Ziua în care Uniunea Sovietică a făcut istorie cu două căţeluşe: Belka şi Strelka
Test de cultură generală. Din ce plantă este făcută băutura japoneză Sake?
Planul lui Winston Churchill de a invada Uniunea Sovietică: Operațiunea Unthinkable
Benjamin Franklin, de la ucenic de tipograf la Părinte Fondator al Statelor Unite