Test de cultură generală. Câți ani a trăit Leonardo da Vinci?
Leonardo da Vinci a fost un artist și inginer care este cel mai bine cunoscut pentru picturile sale, în special pentru Mona Lisa (c. 1503–19) și Cina cea de Taină (1495–98). Desenul său cu Omul Vitruvian (c. 1490) a devenit și el un simbol cultural. Dar câți ani a trăit Leonardo da Vinci?
Leonardo da Vinci este uneori creditat ca fiind inventatorul tancului, elicopterului, parașutei și mașinii zburătoare, printre alte vehicule și dispozitive, dar experții au infirmat ulterior astfel de afirmații.
Cu toate acestea, caietele lui Leonardo dezvăluie un intelect ascuțit, iar contribuțiile sale în domeniul artei, inclusiv în ceea ce privește metodele de reprezentare a spațiului, a obiectelor tridimensionale și a figurii umane, nu pot fi negate, subliniază Britannica.
Câți ani a trăit Leonardo da Vinci?
Așadar, câți ani a trăit Leonardo da Vinci?
da Vinci a fost un pictor, sculptor, desenator, arhitect, inginer și om de știință italian din perioada renascentistă.
Leonardo s-a născut pe data de 15 aprilie 1452, în Anchiano, Republica Florența, și a murit pe 2 mai 1519, în Cloux, Franța. Așadar, inventatorul avea 67 de ani atunci când a încetat din viață.
Detalii din viața lui da Vinci
Leonardo a fost fiul unui proprietar de pământ și al unei țărănci; da Vinci a învățat pictură, sculptură și arte mecanice ca ucenic al lui Andrea del Verrocchio.
În 1482 a intrat în serviciul ducelui de Milano ca „pictor și inginer”. În cei 17 ani petrecuți în Milano, Leonardo a finalizat șase lucrări de artă, inclusiv „Fecioara între stânci” (1483–86) și una dintre cele mai faimoase lucrări ale sale, pictura murală monumentală „Cina cea de Taină” (1495–98) din trapeza mănăstirii Santa Maria delle Grazie.
În jurul anului 1490, Leonardo a început să scrie o serie de tratate despre „știința picturii”, arhitectură, mecanică și anatomie. Remarcabil la manuscrisele sale este faptul că sunt scrise de la dreapta la stânga, ceea ce face necesară utilizarea unei oglinzi pentru citire.
Cartografia modernă
În 1502–03, în calitate de arhitect militar și inginer pentru Cesare Borgia, Leonardo a contribuit la stabilirea bazelor cartografiei moderne. În următorii cinci ani la Florența (1503–08), a început o altă lucrare celebră, „Mona Lisa” (c. 1503–19).
Leonardo s-a întors apoi la Milano, unde a creat foarte puțin ca pictor, dar munca sa științifică a înflorit. În 1516, după un timp petrecut în slujba familiei Medici la Roma, a intrat în slujba lui Francisc I al Franței; nu s-a mai întors în Italia.
Cât a trăit Leonardo da Vinci, acesta a creat numeroase capodopere
Deși doar 17 picturi finalizate au supraviețuit, ele sunt considerate universal drept capodopere.
Puterea „Cinei celei de Taină” vine în parte din compoziția sa magistrală. În „Mona Lisa”, trăsăturile și tonurile simbolice ale subiectului realizează o sinteză completă.
Faima unică de care s-a bucurat Leonardo în timpul vieții și care, filtrată de critica istorică, a rămas în mare parte intactă până în zilele noastre se bazează pe dorința sa nelimitată de cunoaștere, o trăsătură care i-a ghidat toată gândirea și comportamentul.
Vă recomandăm să citiți și:
De ce oamenii „păreau mai bătrâni” în trecut?
Începutul sfârşitului a avut loc pentru el cu 207 ani în urmă. Aşa a fost răpusă o legendă