Care a fost cel mai mare ocean care a existat vreodată pe Pământ?

24 08. 2022, 19:00

Oceanul Pacific reprezintă rămășițele celui mai mare corp de apă din istoria planetei.

Cel mai mare ocean al Pământului, Pacificul, acoperă mai mult de 30% din suprafața planetei, întinzându-se pe o distanță de 19.000 de kilometri în punctul său cel mai larg, între Columbia și Peninsula Malay, potrivit Comisiei Oceanografice Interguvernamentale a UNESCO. Dar această mare titanică reprezintă doar rămășițele celui mai mare ocean din istoria Pământului.

Așadar, care a fost cel mai mare ocean care a existat vreodată pe planeta noastră?

Acesta ar fi Panthalassa, o mare care se întindea pe tot globul și care a înconjurat supercontinentul Pangeea, în urmă cu aproximativ 300 de milioane, până la 200 de milioane de ani, a declarat pentru Live Science Brendan Murphy, profesor de geologie la Universitatea St. Francis Xavier din Nova Scotia.

Acest lucru s-a întâmplat probabil de mai multe ori, a spus Murphy, dar toate aceste oceane ar fi fost comparabile ca mărime. Cel mai recent supercontinent a fost Pangeea, în care continentele de astăzi se potrivesc împreună, inclusiv piesele de puzzle ale Africii și Americii de Sud.

Oceanul Pacific, rămășița celui mai mare corp de apă din istoria planetei

Un alt supercontinent, Rodinia, a combinat masele terestre ale Pământului într-o configurație diferită în urmă cu aproximativ 650 de milioane de ani, potrivit Smithsonian Institution. Geologii dezbat dacă un alt supercontinent a apărut între timp, a spus Murphy.

Panthalassa ar fi suprapus cel puțin încă 3.000 de kilometri pe lățimea Pacificului, a declarat Murphy.

Ca suprafață, Panthalassa a eclipsat Pacificul, acoperind aproximativ 70% din suprafața Pământului, potrivit unei analize din 2022 în revista Earth-Science Reviews, sau aproape 360 km pătrați. Cele 30% din suprafața Pământului pe care o reprezintă Pacificul însumează peste 165 de milioane de km pătrați, potrivit COI UNESCO.

Rămășițele sale au devenit Pacificul, așa că vă puteți imagina Panthalassa ca fiind Pacificul lipit de Atlantic.

Din punct de vedere tehnic, totuși, Pământul a avut probabil un ocean și mai mare la un moment dat – dar unul care nu era definit de continente.

Atlanticul ar putea deveni cel mai mare ocean din lume?

La aproximativ 150 de milioane de ani după formarea Pământului, acesta avea oceane, dar nu avea încă continente, astfel că o mare neîntreruptă acoperea planeta, potrivit Smithsonian.

Acest lucru ar însemna că oceanul se întindea pe aproape 40.075 km din circumferința ecuatorială a Pământului și pe întreaga suprafață a Pământului de 510 milioane de km pătrați, scrie Live Science.

Chiar și în prezent, totuși, oamenii de știință consideră că oceanele Pământului sunt un singur ,,ocean mondial”, având în vedere că apele se interconectează în diferite puncte. Atlanticul se amestecă cu Pacificul în partea de jos a Americii de Sud, de exemplu, și intră în contact cu Oceanul Indian sub Africa, a declarat Murphy.

Cu toate acestea, așa cum este definit de continente, Pacificul a deținut titlul de cel mai mare ocean din lume. Dar, dacă proiecțiile actuale ale mișcărilor plăcilor tectonice se confirmă, Australia va împărți Pacificul în două în următorii 70 de milioane de ani, a spus Murphy. În același timp, Atlanticul se va lărgi, preluând coroana celui mai mare ocean al Pământului.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Oamenii de știință fac lumină asupra ciclului zi-noapte din ocean

Astronomii plănuiesc să ,,pescuiască” un meteorit din ocean cu un magnet imens

Nu există niciun „refugiu” pentru 12 specii oceanice esențiale din Coasta de Vest a Americii de Nord

Schimbările climatice afectează un curent din Ocean Atlantic crucial pentru Pământ