Manuscrisul lui Galileo Galilei de la o universitate americană s-a dovedit a fi fals
La fel cum nu tot ce este scris pe internet este și adevărat, nici documentele istorice nu sunt întotdeauna ceea ce par. Într-o nouă întorsătură de situație, se pare că manuscrisul lui Galileo Galilei găzduit de Universitatea Statului Michigan, din SUA, este un fals.
Pe jumătatea superioară a unui document se află schița unei scrisori pe care se presupune că renumitul astronom italian a alăturat-o prezentării oficiale a unui telescop recent construit către Dogele Veneției, pe 24 august 1609.
Acest telescop l-a ajutat pe Galileo să observe lunile lui Jupiter, despre care el credea inițial că sunt stele. Manuscrisul lui Galileo Galilei conține și o schiță a notelor lui despre observațiile făcute asupra lunilor lui Jupiter din 7 până pe 15 ianuarie 1610, în jumătatea de jos a documentului.
Cum s-a descoperit că manuscrisul lui Galileo Galilei este fals?
În timp ce lucra la o nouă carte despre Galileo, Nick Wilding, istoric și profesor la Universitatea de Stat din Georgia, SUA, a început să-și pună întrebări cu privire la document.
Potrivit Bibliotecii Universității din Michigan, Wilding era preocupat de datarea lucrării, în special de monogramele cu care era marcat documentul, care îl plasau nu mai devreme de secolul al XVIII-lea, cu mult după vremea lui Galileo.
Falsul este suspectat a fi opera unui falsificator din secolul XX pe nume Tobia Nicotra.
„De îndată ce am auzit numele ‘Nicotra’, mi s-a activat ‘simțul păianjenului’”, a spus Wilding într-un interviu acordat The New York Times.
Istoricul l-a contactat pe curatorul Pablo Alvarez, care a spus pentru Times că a simțit că „intră în pământ” văzând numele lui Wilding în e-mail, având în vedere istoricul acestuia din urmp de a descoperi documente false.
Expert în identificarea falsurilor
Wilding predă un curs de vară despre falsuri la Școala de cărți rare a Universității din Virginia de Vest și, în 2012, a identificat corect o copie falsă a cărții „Sidereus Nuncius” (Mesagerul înstelat) a lui Galileo.
De asemenea, a descoperit o scrisoare de-ale lui Galileo falsificată de către Tobia Nicotra, la Biblioteca Morgan din New York City. Istoricul vrea să descopere și alte falsuri după Galileo în timpul cercetărilor pentru următoarea sa carte.
Versiunea autentică a scrisorii se află în prezent la Archivio di Stato di Venezia, din Veneția, iar notele lui Galileo despre lunile lui Jupiter fac parte din Dosarul Sidereus Nuncius de la Biblioteca Nazionale Centrale di Firenze, din Florența.
Falsificarea de documente nu este o practică modernă
Aceste tipuri de falsificări de documente vechi nu sunt ceva nou. În 2021, o echipă de conservatori de la Universitatea Yale a stabilit că o hartă a Vinlandului din secolul al XV-lea, considerată a fi cele mai vechi reprezentări europene ale Americii de Nord, era un fals realizat în secolul al XX-lea.
Studiul lor a mai arătat că înșelăciunea a fost intenționată, oamenii de știință găsind instrucțiuni despre falsificarea unei astfel de hărți vechi chiar pe spatele documentului, potrivit Popular Science.
În plus, o serie de scrisori de dragoste falsificate scrise de președintele Abraham Lincoln au fost publicate în The Atlantic Monthly în 1929.
Vă recomandăm să citiți și:
Test de cultură generală. Cine a scris muzica pentru imnul României?
Prima Constituţie română elaborată fără influenţă străină
În urmă cu 525 ani, navigatorul Vasco da Gama deschidea drumul spre Asia
Unde se află mormântul lui Atilla Hunul? Un mister încă neelucidat