Un complex megalitic uriaș, cu peste 500 de pietre verticale, a fost descoperit în sudul Spaniei; acesta ar putea fi unul dintre cele mai mari din Europa, spun arheologii.
Pietrele au fost descoperite pe un teren din Huelva, o provincie care flanchează cea mai sudică parte a graniței Spaniei cu Portugalia, de lângă râul Guadiana.
Întinzându-se pe o suprafață de aproximativ 600 de hectare, terenul a fost amenajat pentru o plantație de avocado.
Dar înainte de a acorda autorizația, autoritățile regionale au solicitat o cartografiere a terenului, în lumina posibilei semnificații arheologice a sitului, descoperind astfel prezența pietrelor.
„Aceasta este cea mai mare și mai diversă colecție de pietre verticale grupate din peninsula Iberică”, a declarat Jose Antonio Linares, cercetător la Universitatea Huelva și unul dintre cei trei directori ai proiectului.
Este probabil ca cele mai vechi pietre verticale din situl La Torre-La Janera să fi fost ridicate în a doua jumătate a mileniului al VI-lea sau al V-lea î.Hr., a spus el, potrivit Science Alert.
„Este un complex megalitic uriaș pentru Europa”, a spus el.
În sit a fost găsit un număr mare de diverse tipuri de megaliți, incluzând pietre verticale, dolmene, movile, cutii de piatră asemănătoare sicriului numite ciste și diverse incinte.
„Pietrele verticale au fost cea mai frecventă descoperire, 526 dintre ele fiind încă în picioare sau culcate pe pământ”, au spus cercetătorii într-un articol publicat în Trabajos de Prehistoria, o revistă de arheologie preistorică din Peninsula Iberică.
Înălțimea pietrelor este cuprinsă între 1 și 3 metri.
La Carnac, în nord-vestul Franței, care este și el un complex megalitic uriaș faimos în întreaga lume, există aproximativ 3.000 de pietre verticale.
Unele dintre cele mai izbitoare lucruri au fost găsirea unor elemente megalitice atât de diverse grupate într-o singură locație și cât de bine conservate erau, a spus Primitiva Bueno, co-directoare a proiectului și profesoară de preistorie la Universitatea Alcala, de lângă Madrid.
„Găsirea de aliniamente și dolmene într-un singur loc nu este foarte comună”, a spus ea.
„Aici găsești de toate la un loc: aliniamente, cromlech-uri și dolmene și asta este foarte izbitor”, a spus ea, bucurându-se de „conservarea excelentă” a sitului.
Un aliniament este un aranjament liniar de pietre verticale așezate de-a lungul unei axe comune, în timp ce un cromlech este un cerc de pietre, iar un dolmen este un tip de mormânt megalitic format, de obicei, din două sau mai multe pietre verticale cu o „piatră” mare, plată, așezată deasupra.
Majoritatea menhirelor (pietre singulare) au fost grupate în 26 de aliniamente și două cromlech-uri, ambele situate pe vârfuri de dealuri, cu o vedere clară spre est pentru a vedea răsăritul în timpul solstițiilor de vară și de iarnă și în timpul echinocțiilor de primăvară și toamnă, au spus cercetătorii.
Multe dintre pietre sunt îngropate adânc în pământ.
Acestea vor trebui dezgropate cu atenție, iar lucrările sunt programate să se desfășoare până în 2026, dar „între campania din acest an și începutul anului viitor, o parte a șantierului va putea fi vizitată”, a spus Bueno.
Vă recomandăm să citiți și:
Palatul nepotului lui Ginghis Han ar fi fost găsit de arheologi
Arheologii ar fi găsit Templul pierdut al lui Hercule
Cercetătorii cred că au găsit orașul pierdut Natounia
Oasele umane, folosite pentru a crea bijuterii în Epoca de Piatră