Marcarea mormintelor cu cristale, o practică a oamenilor preistorici

17 08. 2022, 15:00

Oamenii din neoliticul timpuriu foloseau marcarea mormintelor cu cristale ca o practică comună, arată un nou studiu.

Arheologii de la Universitatea din Manchester, din Anglia, în colaborare cu Universitatea Cardiff, din Țara Galilor, și cu Consiliul Județean Herefordshire, au descoperit cristale de rocă în timpul săpăturilor de la Dorstone Hill din Herefordshire, Anglia.

Situl este un complex unic format din hale de lemn, movile funerare și incinte care datează din perioada neolitică timpurie, din urmă cu 6.000 de ani, scrie Heritage Daily.

Marcarea mormintelor cu cristale, o practică comună timp de secole

Cristalele de stâncă găsite la Dorstone Hill sunt un tip rar de cuarț transparent care se formează în pietre hexagonale mari. Acestea au fost tăiate și depuse intenționat în movilele funerare. Experții cred că marcarea mormintelor cu cristale s-a petrecut de-a lungul mai multor generații, posibil timp de până la 300 de ani.

Există foarte puține locuri în Insulele Britanice unde aceste cristale se găsesc la un nivel atât de înalt de puritate, cele mai apropiate fiind Snowdonia, în nordul Țării Galilor, și St David’s Head, în sud-vestul Țării Galilor; asta înseamnă că oamenii preistorici care trăiau în jurul dealului Dorstone trebuie să fi transportat materialul pe distanțe mari pentru a ajunge la sit.

Dovezi ale cristalelor de rocă sunt găsite pe câteva situri preistorice din Marea Britanie, dar au fost efectuate puține investigații pentru a determina scopul sau semnificația lor. Echipa speculează că materialul a fost folosit pentru a demonstra identitățile locale și legăturile lor cu locurile din jurul insulelor britanice și pentru a marca locul de înmormântare.

O descoperire deosebită

„A fost foarte interesant să găsim cristalul, deoarece este excepțional de rar, dintr-o perioadă de dinaintea sticlei, aceste bucăți de material solid perfect transparent trebuie să fi fost cu adevărat distinctive”, a spus Dr. Nick Overton, cercetător principal.

„Cristalele ar fi părut foarte neobișnuite în comparație cu alte pietre pe care le-au folosit acei oameni și sunt extrem de distinctive, deoarece emit lumină atunci când sunt lovite sau frecate și produc mici pete de curcubeu; susținem că utilizarea lor ar fi creat momente memorabile care au reunit indivizii, au creat identități locale și i-au conectat pe cei vii cu morții ale căror rămășițe au fost depuse”, a adăugat dr. Overton.

Studiul a fost publicat în Cambridge Core.

Vă recomandăm să citiți și:

Comori impresionante din Epoca Bronzului, descoperite într-un sit funerar

Templul din Karnak: Secretele unui sanctuar egiptean sacru

Karahan Tepe, situl îngropat intenționat de locuitori și abandonat. Ce secrete ascunde?

Arheologii au descoperit o criptă mayașă care conține urme ale unor jocuri rituale