Planul lui Winston Churchill de a invada Uniunea Sovietică: Operațiunea Unthinkable

16 08. 2022, 19:00

Cei „Trei Mari” șefi ai țărilor Aliate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, prim-ministrul britanic Winston Churchill, președintele SUA Franklin D. Roosevelt și liderul sovietic Joseph Stalin au demonstrat un front unit în timp ce luptau împotriva Germaniei. În realitate, ei nu au fost de acord cu privire la unele probleme, ceea ce ar fi dus la o invazie catastrofală a Uniunii Sovietice de către britanici dacă planul lui Winston Churchill ar fi fost pus în aplicare.

Roosevelt și Stalin aveau mare încredere unul în celălalt, în timp ce Churchill nu avea deloc încredere în Stalin.

Liderul URSS le promisese alegeri libere țărilor ocupate de germani care fuseseră eliberate de către Armata Roșie, dar Churchill credea că Stalin intenționează de fapt să le supună stăpânirii sovietice, o premoniție pe care premierul britanic a numit-o „Cortina de Fier”.

În mai 1945, Churchill a ordonat elaborarea unei serii de planuri, cu numele de cod „Operațiunea Unthinkable”, care prezentau posibilitatea unui război împotriva Rusiei, pentru a prelua controlul unor țări ocupate de sovietici precum Polonia. Planul lui Winston Churchill, conceput de Colectivul Comun de Planificare, nu a fost niciodată aprobat, dar dacă ar fi mers înainte, ar fi urmat un conflict violent începând cu 1 iulie 1945.

Ce a presupus planul lui Winston Churchill?

Un plan din cadrul Operațiunii Unthinkable implica un „atac surpriză” din partea a 47 de divizii militare britanice și americane asupra forțelor sovietice staționate în Germania. Intenționat să aibă loc la Dresda, care se afla la mijlocul liniei sovietice, ar fi implicat aproape jumătate dintre diviziile militare aflate la dispoziția britanicilor, americanilor și canadienilor, potrivit War History Online.

Potențiala operațiune a inclus și un plan pentru forțele britanice, americane, poloneze și chiar germane de a încerca să elibereze Polonia și Germania de Est de sub stăpânirea lui Stalin. Dacă nu reușeau în acest demers, Aliații riscau să intre într-un al treilea război mondial.

Rusia era ultimul lucru la care se gândea America, deoarece țara era încă în război cu Japonia. Această bătălie propusă ar fi însemnat ca forțele Aliate să fie nevoite să lupte în Rusia în toiul iernii, o situație potențial fatală. Oficialii britanici și-au dat seama și că, fără niciun ajutor din partea omologilor lor americani, ofensiva va fi sortită eșecului încă de la început.

Planul lui Winston Churchill a fost înlocuit cu un altul

Planul inițial a fost abandonat și a fost realizat un altul. Acesta prezenta un scenariu în care britanicii ar fi trebuit să se apere împotriva sovieticilor în timp ce se îndreptau spre Marea Nordului și Oceanul Atlantic după ce americanii s-ar fi întors acasă. Churchill era deosebit de îngrijorat de faptul că Polonia va continua să fie ținta principală a agresiunii sovietice în această perioadă.

Operațiunea Unthinkable, planul lui Winston Churchill ținut extrem de secret, nu a fost făcută publică până în 1998. Dacă nu ar fi fost forțat să demisioneze în iulie 1945, Churchill ar fi putut duce la bun sfârșit planurile sale, cufundând lumea într-un al treilea război masiv.

În timp ce Marea Britanie nu a intrat niciodată oficial în război cu Uniunea Sovietică, liderii americani au primit un avertisment de rău augur de la Stalin, care a dus la începutul Războiului Rece.

Știau rușii de această operațiune?

Având în vedere volumul de muncă care a intrat în planificarea Operațiunii Unthinkable, este greu să nu ne întrebăm dacă oficialii ruși au fost vreodată conștienți de planul lui Winston Churchill.

John Erickson, profesor la Universitatea Edinburgh, crede că au fost. În iunie 1945, cu doar o lună înainte de invazia propusă a URSS, Georgy Jukov le-a ordonat brusc trupelor staționate în Polonia să se regrupeze și să se pregătească pentru o acțiune defensivă.

Spionii care i-ar fi avertizat pe ruși

Erickson crede că planurile pentru Operațiunea Unthinkable ar fi putut fi transmise oficialilor sovietici prin intermediul Cambridge Five, un inel de spioni care au transmis informații rușilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Dacă sovieticii ar fi fost într-adevăr conștienți de Operațiunea Unthinkable, pregătirea lor pentru invazia britanică propusă ar fi putut duce la dezastru.

În cele din urmă, Aliații nu au lansat niciodată Operațiunea Unthinkable. Unii istorici continuă să dezbată dacă rezultatul invaziei ar fi oprit distrugerea violentă condusă de Stalin de-a lungul Uniunii Sovietice sau dacă ar fi dus la un alt război fără sens.

Vă recomandăm să citiți și:

Ziua în care România intra în prima conflagraţie mondială

Agentul secret vietnamez care a spionat pentru trei țări diferite. Cine este Lai Tek?

77 de ani de la cel de-al doilea atac nuclear lansat de americani

Astăzi se împlinesc 77 de ani de la lansarea primei bombe atomice