Mitul lui Icar este o poveste care atrage atenția asupra importanței și efectelor pe care le poate avea orgoliul exagerat asupra omenirii în general.
Daedalus, un meșteșugar atenian, a creat Labirintul pentru regele Minos al Cretei, indică History Today.
Construcția a fost folosită inițial gândită pentru a găzdui Minotaurul, deși Daedalus însuși fusese închis în Labirint pentru că l-a ajutat pe Tezeu în misiunea sa de a ucide monstrul.
Pentru ca el și fiul său Icar să poată scăpa din Creta, Daedalus a creat o pereche de aripi din pene lipite cu ceară de albine.
În timp ce evada, Icar a ignorat sfaturile tatălui său de a menține un curs exact între cer și mare și a zburat prea aproape de Soare.
Ca urmare a acestei acțiuni, ceara de albine s-a topit, aripile create de tatăl său s-au desprins, iar acesta a căzut în mare.
Acest mit grec antic a fost povestit de poetul roman Ovidiu în „Metamorfoze” și a inspirat numeroși autori, printre care Shakespeare, Milton și James Joyce, al cărui personaj semi-autobiografic Stephen Dedalus este prezentat în „Portretul artistului în tinerețe” (1916) și „Ulysses” (1922).
Este una dintre relatările clasice ale comportamentului hybrisului, adică mândria nemăsurată a unui individ și supraaprecierea în confruntarea cu destinul. Expresia „a zburat prea aproape de Soare” rămâne parte din vorbirea de zi cu zi, un avertisment împotriva ambiției excesive și a bravadei.
Tabloul mitului lui Icar, atribuit lui Bruegel, l-a inspirat pe poetul W.H. Auden să scrie „Musée des Beaux Arts”, după ce l-a văzut într-o călătorie la Bruxelles în 1938. Poemul este o meditație profundă asupra modului în care viața continuă chiar și în fața unei tragedii îngrozitoare, individul fiind, în cele din urmă, doar o zgârietură pe suprafața istoriei.
Originea mitului asasinării președintelui John F. Kennedy este mai complicată decât am crede
Legătura dintre mitul că morcovii îmbunătățesc vederea și Al Doilea Război Mondial
Mitul lui Oedip, povestea din mitologia greacă care l-a inspirat și pe Enescu