Home » Istorie » 7 invenții din Epoca de Aur care au schimbat definitiv lumea

7 invenții din Epoca de Aur care au schimbat definitiv lumea

Publicat: 11.08.2022

Epoca de Aur a fost o perioadă de schimbări radicale. Din aproximativ 1870 până în 1900, Statele Unite s-au transformat dintr-o societate în mare parte agrară de fermieri și mici producători, într-o o economie industrială a orașelor mari.

În timpul acestor scurte decenii, s-a înregistrat și o explozie în domeniul inovațiilor, fie că vorbim de domeniile ingineriști, ale chimiei sau tehnologice, indică History.

Aceste dezvoltări au fost cele care au adus omenirii unele dintre cele mai importante și de impact descoperiri, cu impact deosebit de important până în ziua de azi.

1. Inventarea telefonului (1876)

Încă din 1860, un inventator italian pe nume Antonio Meucci a inventat un „telegraf vorbitor” pe care l-a numit „telettrofono”, un dispozitiv electromagnetic care putea transmite undele vocale prin fire electrice. Dar Meucci, care emigrase în Statele Unite, a trăit vremuri grele și nu a putut reînnoi un brevet temporar pentru dispozitivul său, care a expirat în 1874.

Până în 1876, încă doi inventatori, Alexander Graham Bell și Elisha Gray, se întreceau pentru a dezvolta un design patentabil pentru telefon. Conform înregistrărilor Oficiului de Brevete, avocații lui Bell și-au depus cererea de brevet cu doar câteva ore înainte de Gray, pe 14 februarie 1876.

Atât Gray, cât și Meucci l-au dat în judecată pe Bell pentru că le-a furat ideea, dar inventatorul scoțian, care a luptat împotriva altor sute de contestații în justiție împotriva brevetului său, a păstrat credit unic.

2. Bell și fonograful (1878)

Thomas Edison a fost de departe cel mai prolific și cunoscut inventator din Epoca de Aur, iar faima sa a început cu fonograful, primul aparat pentru înregistrarea și redarea sunetului. În anii 1870, Edison a inventat un dispozitiv care putea înregistra mesaje telegrafice făcând indentări pe o bandă care corespundea cu impulsurile electrice ale telegrafului. Următorul obiectiv al lui Edison a fost mai ambițios. El a vrut să valorifice popularitatea telefonului lui Bell înregistrând apeluri telefonice în același mod în care a înregistrat telegramele.

Când prototipul al lui Edison a funcționat, a avut un moment sclipire. Acest nou dispozitiv nu avea deloc nevoie de telefon. Poate fi folosit pentru a înregistra și chiar a reda toate tipurile de sunete: muzică, cărți audio, lecții de limbă și multe altele.

Credit foto: Pixabay

Pe tot parcursul verii anului 1877, Edison a rafinat designul și a experimentat cu diferite medii de înregistrare, alegând în cele din urmă un cilindru metalic rotitor acoperit cu o foaie subțire de folie de aluminiu. A primit un brevet pentru fonograf pe 19 februarie 1878 și a lansat Edison Speaking Phonograph Company o lună mai târziu. Deși nu a fost un succes comercial uriaș, fonograful lui Edison a condus la dezvoltarea ulterioară a gramofonului și a fost scânteia de geniu de la care a pornit industria înregistrărilor muzicale.

3. Apariția becului incandescent (1879)

După fonograf, Edison s-a dedicat căutării unui bec electric practic, de lungă durată. Primele „lămpi cu arc” incandescente au fost probate încă din 1803, dar decenii de experimente nu au reușit să găsească materialul ideal cu filament care să strălucească ore întregi fără a se supraîncălzi.

La noul său laborator de cercetare din Menlo Park, New Jersey, prima unitate de cercetare de acest fel, Edison și echipa sa au testat metodic mii de materiale cu filament pentru a face becurile să ardă mai curat și mai lung, urmând propria sa mantră: „Geniul este 1% inspirație și 99% transpirație.” În 1879, Edison a brevetat noul său bec, care putea arde timp de 14,5 ore folosind un fir de bumbac carbonizat ca filament. Când Edison a înlocuit filamentul de bumbac cu bambus, becurile lui puteau arde timp de 1.200 de ore.

Dincolo de a inventa primele becuri de succes comercial, Edison a continuat să proiecteze prima rețea electrică urbană din New York City, inclusiv o centrală de generare a energiei și o centrală electrică.

4. Automubilul, cândva un lux, acum o necesitate (1886)

Inginerul german Carl Benz este creditat cu brevetarea primului automobil alimentat pe gaz, mașina cu trei roți cu motor de brevet nr. 1, în 1886. A fost punctul culminant al deceniilor de experimentare europeană cu motorul cu ardere internă, o alternativă mai mică și mai ușoară la motoarele grele cu abur care alimentau deja trenurile și navele.

Primul automobil Benz în formă de triciclu a fost propulsat de un motor în patru timpi, de 0,75 cai putere, care putea atinge o viteză maximă de mai puțin de 16 kilometri pe oră. Avea trei roți din lemn, cu spițe de oțel, cu cauciucuri subțiri, frâne căptușite cu piele și o coloană de direcție acționată de manivelă.

Pentru a face publicitate pentru cel de-al treilea model de mașină patentată, soția lui Benz, Bertha, și-a luat cei doi fii adolescenți în prima călătorie cu mașina pe distanțe lungi, o călătorie de 195 de kilometri dus-întors până la casa mamei sale, în anul 1888.

5. Camera Kodak (1888)

Fotografia avea deja zeci de ani la nașterea lui George Eastman, în 1854, dar inventatorul și antreprenorul american a pus puterea fotografiei în mâinile oamenilor obișnuiți, cu revoluționarul aparat foto Kodak, brevetat în 1888. Înainte de invenția lui Eastman, fotografiile erau făcute folosind camere mari și scumpe încărcate cu plăci fragile de sticlă care puteau fi manipulate doar de fotografi profesioniști.

Aparatul foto original Kodak, care s-a vândut cu 25 de dolari, era o cutie portabilă care a venit preîncărcată cu o rolă de hârtie flexibilă cu 100 de expuneri. Au trecut la un material celuloid mai târziu, după ani de procese cu inventatorul acelei tehnologii. Camera trebuia să fie îndreptată pur și simplu subiectul pozei, să fie acționat un buton declanșator și manipularea unei chei pentru a rotirea rolei la următorul cadru.

Instantaneele mici, circulare, ale vieții de zi cu zi, surprinse de aparatul foto Kodak, au schimbat natura fotografiei, de la greoaie și serioasă, la ocazională și distractivă.

6. Tramvaiele electrice și transportul în comun (1888)

Începând cu anii 1830, tramvaiele și cărucioarele trase de cai au devenit primele sisteme urbane de transport în masă din Statele Unite și Europa. Apoi, în 1881, inginerul german Werner von Siemens a construit primul tramvai alimentat electric, în suburbiile Berlinului. Motorul de 10 cai putere al tramvaiului primea energie de la cabluri aeriene și putea transporta 50 de pasageri la o viteză maximă de 19 kilometri pe oră.

Siemens a visat la o linie de tramvai electrică construită la Berlin, dar inginerul american Frank Sprague a fost creditat cu construirea primului sistem de troleuri electrice la scară largă în Richmond, Virginia, în 1888. Calea ferată de pasageri Richmond Union a devenit prototipul pentru mai mult de 110 sisteme de tramvaie electrice construite în întreaga lume la sfârșitul anilor 1880 și începutul anilor 1890.

Sistemul lui Sprague, care folosea cabluri electrice aeriene alimentate de generatoare centrale, a convins publicul sceptic că tramvaiele electrice sunt sigure și eficiente. Liniile electrice de troleibuz au schimbat designul și aspectul orașelor, cu case și afaceri construite de-a lungul liniilor de tramvai, care oferă acces ușor la facilitățile din centrul orașului dintr-un inel de suburbii.

7. Avionul și calea aerului (1903)

Wilbur și Orville Wright, doi frați din Dayton, Ohio, ambii fără studii universitare, au fost o pereche puțin probabilă să schimbe lumea. Dar frații Wright erau ingineri vizionari obsedați să reușească acolo unde alții nu au reușit și să devină primii care au realizat zborul cu motor. Frații Wright s-au bazat pe experimentele inovatoare cu planorul făcute de Samuel Langley și Otto Lilienthal, care a murit într-un accident violent de planor. În magazinul lor de biciclete din Dayton, frații Wright au construit tuneluri de vânt pentru a testa zeci de modele de aripi cu scopul de a maximiza portanța și controlul.

Credit foto: Pixabay

Au construit apoi prototipuri de planoare la scară largă și le-au transportat pe dunele de coastă din Kitty Hawk, Carolina de Nord, unde sunt înregistrate unele dintre cele mai puternice vânturi din America. Timp de doi ani au construit și testat planoare din ce în ce mai mari care să poată transporta în cele din urmă un motor suficient de puternic. În dimineața zilei de 17 decembrie 1903, Orville Wright s-a întins pe burtă lângă motorul pulverizator al „zburatorului” experimental al fraților. Pe măsură ce elicele au luat viteză, mașina era în aer.

După doar 12 secunde petrecute în aer, el a aterizat cu grație aparatul de zbor la doar 120 de metri de locul de pornire. Fraților Wright le-a luat ani de zile pentru a convinge lumea de realizările lor, dar descoperirea zborului cu echipaj și motor a inaugurat curând o nouă eră a transporturilor.

Vă mai recomandăm și:

Marea Britanie a decis că Inteligența Artificială nu poate patenta invenții

Top 10 invenții din Grecia Antică pe care le folosim și în prezent

Geniul său a propulsat România pe locul II în lume. Invenţiile preţioase dăruite de Aurel Vlaicu lumii – VIDEO

A realizat una dintre marile INVENŢII ale omenirii dar a uitat să o patenteze

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit niciodată localitatea natală
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare ...
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii
O singură genă ar putea fi „vinovată” pentru 30 de afecțiuni medicale misterioase
O singură genă ar putea fi „vinovată” pentru 30 de afecțiuni medicale misterioase