Pentru budiștii tibetani, Dalai Lama este întruchiparea compasiunii, care ia forme pământești pentru a ajuta omenirea.
Dalai Lama este șeful ordinului religios numit Dge-lugs-pa (sau Pălăria Galbenă). De când ordinul a obținut supremația în Tibet, la mijlocul secolului al XVII-lea, Dalai Lama a fost liderul spiritual al budismului tibetan. Până la mijlocul secolului al XX-lea, când cel de-al 14-lea Dalai Lama a fost forțat să plece în exil, Dalai Lama a condus Tibetul și din punct de vedere politic.
Fiecare Dalai Lama este văzut ca o renaștere a primului din linia sa. După moartea unui Dalai Lama, călugării încep ceea ce poate fi o căutare îndelungată a copilului despre care se crede că ar fi noua întrupare. Aceștia sunt ghidați de oracol și de diverse alte semne.
Candidații sunt examinați fizic și mental și, de obicei, li se cere să identifice obiectele personale ale celui precedent. Odată selectat, copilul primește o educație budistă. Un regent desemnat crește copilul până când acesta este pregătit să facă acest lucru.
Primul din linie a fost Dge-‘dun-grub-pa, care a trăit între 1391 și 1475. Succesorul său, Dge-‘dun-rgya-mtsho (1475-1542), a înființat o nouă mănăstire la Lhasa, în Tibet, care a devenit sediul ordinului Dge-lugs-pa. Cel de-al treilea din linie, Bsod-nams-rgya-mtsho (1543-88), a fost primul care a fost numit Dalai Lama în timpul vieții sa. Numele i-a fost conferit cu titlu onorific de către liderul mongol Altan Khan.
Cel de-al cincilea Dalai Lama, Ngag-dbang-rgya-mtsho (1617-82), a fost un lider puternic. Cu ajutorul trupelor mongole, el a asigurat dominația Dge-lugs-pa asupra tuturor celorlalte secte din Tibet, scrie Britannica.
În secolul al XVIII-lea, Tibetul a intrat sub controlul dinastiei chineze Qing. Cu toate acestea, succesiunea Dalai Lama a continuat să guverneze Tibetul, care a rămas în mare parte independent timp de aproximativ 200 de ani.
La începutul secolului al XX-lea, China a încercat să stabilească un control direct asupra Tibetului prin forță. Cel de-al 13-lea Dalai Lama, Thub-bstan-rgya-mtsho (1875-1933), a fugit în India în 1910. Tibetanii au alungat trupele chineze până în 1912, iar Dalai Lama s-a întors, declarând Tibetul independent.
Bstan-‘dzin-rgya-mtsho (ortografiat și Tenzin Gyatso) s-a născut sub numele de Lhamo Thondup la 6 iulie 1935, în satul Taktser, provincia Qinghai, China. A fost identificat ca al 14-lea Dalai Lama în 1937. A primit o educație, iar în 1959 a obținut o diplomă echivalentă cu un doctorat în filozofie budistă.
Dalai Lama și-a asumat rolul de conducător al Tibetului la 17 noiembrie 1950, la vârsta de 15 ani. O lună mai târziu, a fugit din calea avansării trupelor chineze, care intraseră în Tibet în 1949. S-a întors la Lhasa în 1951 și a petrecut mai mulți ani, fără succes, încercând să ajungă la un acord pașnic și funcțional cu China.
În 1959, chinezii au zdrobit o tentativă de revoluție, ucigând zeci de mii de tibetani. Dalai Lama a fugit împreună cu aproximativ 100 de adepți. Aceștia s-au stabilit în cele din urmă în Himalaya, în Dharmsala, India.
Acolo, Dalai Lama a creat un guvern în exil și a dus o campanie pașnică pentru a pune capăt prezenței militare chineze. Pentru eforturile sale, a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 1989. În 2012 a primit Premiul Templeton.
Dalai Lama a călătorit mult, predând, ținând conferințe și întâlnindu-se cu mulți lideri mondiali. Oriunde s-a dus, a vorbit împotriva abuzurilor comise de chinezi asupra tibetanilor și a distrugerii culturii tibetane.
Primul Dalai Lama care a devenit o figură publică globală, a devenit un purtător de cuvânt nu numai pentru poporul său, ci și pentru budismul tibetan. A scris mai multe cărți despre budism, precum și o autobiografie.
După ce Dalai Lama a ajuns la vârsta de 70 de ani, s-a pus în mod repetat problema succesorului său. În primul deceniu al secolului XXI, el a declarat că cel de-al 15-lea Dalai Lama va fi descoperit nu în Tibetul controlat de chinezi, ci în exil.
Ulterior, el a sugerat că și-ar putea numi succesorul. Guvernul chinez a respins această idee, declarând că trebuie menținută tradiția de a selecta un nou Dalai Lama prin determinarea reîncarnării celui precedent. În 2011, Dalai Lama a demisionat din funcția de șef politic al guvernului tibetan în exil.
Izvoarele termale indică locul în care plăcile continentale se ciocnesc sub Platoul Tibet
Cine s-a stabilit definitiv mai întâi pe Podișul Tibetan, Omul de Denisova sau Homo Sapiens?
28 de virusuri antice necunoscute științei, găsite într-un ghețar tibetan
Virusuri de peste 15.000 de ani, descoperite în gheţarii din Tibet