O echipă de arheologi de la Institutul Național de Antropologie și Istorie (INAH) a descoperit o criptă în orașul mayaș Toniná, care conținea morminte de incinerație folosite pentru fabricarea mingilor de cauciuc în jocurile rituale cu mingea.
Toniná, care înseamnă ,,casă de piatră” în limba tzeltală, a fost numit inițial Po’p, Po sau Popo în textele mayașe clasice. Orașul este situat în munții Chiapas din sudul Mexicului, la est de orașul Ocosingo.
Situl conține grupuri de temple-piramide așezate pe terase care se ridică la aproximativ 71 de metri deasupra unei piețe centrale, două curți de baluri și peste 100 de monumente sculptate care datează în principal din secolele VI-IX d.Hr. în perioada clasică.
Cripta a fost identificată pentru prima dată în 2020, în timpul unui studiu al uneia dintre piramidele-templu mai mari, dezvăluind un labirint care conține o serie de bolți și camere mici conectate prin scări.
Acestea duc la o cameră și la criptă, la o adâncime de 8 metri în interiorul piramidei și datează din secolele VII și VIII d.Hr.
Camera și cripta au nișe mici, în care cercetătorii au găsit peste 400 de vase pline cu materiale organice precum cenușă umană, cărbune, cauciuc și rădăcini.
O analiză microscopică a materialului organic descoperit a dezvăluit că cenușa umană (probabil rămășițele unor persoane de rang înalt sau ale unor conducători mayași) a fost folosită în procesul de vulcanizare pentru întărirea cauciucului, folosit la fabricarea mingilor folosite în jocurile cu mingea, care reprezentau adevărate rituale mayașe jucate în terenurile de baseball de la Toniná.
Jocul de minge mayaș a luat naștere cu peste 3.000 de ani în urmă și era văzut nu doar ca un eveniment atletic.
Acesta reprezenta regenerarea care făcea parte integrantă din existența continuă a mayașilor, arătându-și devotamentul față de zeii lor prin joc și prin uciderea rituală.
,,Descoperirile din Toniná oferă o idee mai exactă despre cât de interesantă și complexă era religia mayașă în cadrul viziunii lumii mesoamericane”, a declarat Juan Yadeun Angulo de la INAH, potrivit HeritageDaily.
Palatul din Palenque a fost inițial vopsit în roșu. Ce simbolizau pigmenții pentru vechii mayași?
O sculptură veche a zeului mayaș al porumbului a fost dezgropată în Mexic
Balankanche, peștera sacră a mayașilor sau poarta către un tărâm al zeilor
Mayașii își împodobeau dinții cu nestemate, iar practica antică avea o semnificație aparte