Palatul nepotului lui Ginghis Han ar fi fost găsit de arheologi

29 07. 2022, 19:00

Rămășițe ce par a aparține de palatul nepotului lui Ginghis Han, Hulagu Han, au fost descoperite în provincia Van din estul Turciei, sugerează o echipă de arheologi.

Totuși unii oameni de știință care nu sunt asociați cu această cercetare au îndemnat la prudență, spunând că sunt necesare mai multe informații înainte ca structura să poată fi legată de familia Han.

Hulagu (scris și Hülegü) Han a fost un lider mongol care a trăit între anii 1217 și 1265 d.Hr. și a condus expediții militare în Orientul Mijlociu.

Prin ce s-a remarcat Hulagu Han?

El a fost bine cunoscut pentru jefuirea Bagdadului în 1258, ceea ce a dus la distrugerea unei mari părți a orașului (inclusiv a Casei Înțelepciunii, cunoscută și sub numele de Marea Bibliotecă a Bagdadului) și la execuția liderului Bagdadului, califul Al-Musta’sim Billah, notează Live Science.

Unitatea Imperiului Mongol s-a încheiat în 1259, după moartea lui Möngke Han, un alt nepot al lui Ginghis Han; un Imperiu Mongol mai mic, numit „Ilhanat” (scris și Il-khanat) și condus de Hulagu Han, s-a format în Orientul Mijlociu. Ilhanatul a fost de scurtă durată și s-a prăbușit la începutul secolului al XIV-lea, ultimele rămășițe fiind distruse în 1357.

Documentele istorice menționează existența unui palat și a unei capitale de vară în regiune, dar nu specifică exact unde. Excavarea unui palat este în curs de desfășurare, însă acesta pare să fie puternic jefuit.

În ce stare se află palatul nepotului lui Ginghis Han?

„Zidurile rămase din palatul nepotului lui Ginghis Han sunt acum complet ruinate”, a declarat Munkhtulga Rinchinkhorol, arheolog la Academia Mongolă de Științe, din Mongolia. În ciuda jafurilor, echipa a găsit rămășițe de țigle, cărămizi, ceramică tricoloră și porțelan.

„O descoperire importantă este faptul că unele dintre țigle au simboluri asemănătoare cu litera ‘s’ la capătul acoperișului”, a spus Rinchinkhorol. Cunoscute sub numele de „model svastica sau tamga”, acestea sunt „unele dintre simbolurile de putere ale hanilor mongoli”, a spus el.

Dovezile tind să confirme apartenența palatului

Diferite forme de modele svastice au fost folosite în vremurile antice și medievale și o versiune a acestora a fost însușită de naziști în secolul al XX-lea. Plăcile cu aceste simboluri sunt un motiv important pentru care cercetătorii cred că au găsit palatul nepotului lui Ginghis Han, Hulagu Han, a menționat Rinchinkhorol.

Artefactele, combinate cu înregistrările istorice care menționează o prezență mongolă puternică în zonă, îi fac pe cercetători să creadă că palatul datează din timpul Ilhanatului.

Cercetările la fața locului sunt efectuate de o echipă comună turco-mongolă. Un raport despre această cercetare va fi pregătit în următoarele câteva luni, a spus Rinchinkhorol.

Vă recomandăm să citiți și:

Când au fost domesticiți măslinii? Se întâmpla cu mii de ani în urmă, arată un studiu

Un mare explorator ar fi putut avea sclavi negri. Abolirea acestui obicei s-a făcut cu mai puţin timp în urmă decât te-ai aştepta

Arheologii au descoperit un șantier naval unic din epoca vikingă

Cercetătorii descoperă specii de crocodili care s-au hrănit cu strămoșii oamenilor. Cât de fioroși erau?