Home » Istorie » De ce a fost Leonardo da Vinci un geniu? Viața artistului italian

De ce a fost Leonardo da Vinci un geniu? Viața artistului italian

De ce a fost Leonardo da Vinci un geniu? Viața artistului italian
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 27.07.2022

Un tablou de Leonardo da Vinci s-a vândut cu 450,3 milioane de dolari la Christie’s, de departe cel mai mare preț pentru orice operă de artă vândută la licitație, dar și un semn al locului prestigios pe care marele artist italian îl deține în imaginația noastră.

Astăzi, termenul „geniu” este folosit pentru a descrie vedetele pop, comedianții și chiar fotbaliștii. Dar Leonardo da Vinci și-a câștigat pe deplin dreptul de a fi considerat un „geniu”, explică Walter Isaacson în noua sa biografie bogat ilustrată.

De la picturi emblematice precum „Mona Lisa” și „Cina cea de taină”, până la modele pentru mașini zburătoare și studii inovatoare despre optică și perspectivă, Leonardo a fuzionat știința și arta pentru a crea lucrări care au devenit parte din povestea umanității, indică National Geographic.

Trebuie să începem cu faimosul zâmbet pe care îl are Mona Lisa

Zâmbetul pe care îl are Mona Lisa este punctul culminant al unei vieți petrecute studiind arta, știința, optica și orice alt domeniu posibil în care și-ar putea aplica curiozitatea, inclusiv înțelegerea Universului și locul omenirii în toate acestea.

Leonardo da Vinci a consumat multe pagini din caietul său disecând chipul uman pentru a-și da seama de fiecare mușchi și nerv care atingea buzele. Pe una dintre acele pagini se poate vedea o schiță vagă a zâmbetului misterios. Leonardo a păstrat acea pictură din 1503, atunci când a început-o, până pe patul de moarte în 1519, încercând să pună fiecare aspect în mod exact, strat după strat.

În acea perioadă, da Vinci a disecat ochiul uman pe cadavre și a putut înțelege că centrul retinei vede detaliile, dar marginile văd mai bine umbrele și formele. Dacă te uiți direct la zâmbetul lui Mona Lisa, colțurile buzelor se întorc ușor în jos, dar umbrele și lumina fac să pară că s-ar întoarce în sus. Pe măsură ce ochii privitorului îi străbat fața, zâmbetul pâlpâie și se stinge.

Leonardo da Vinci, un geniu neînțeles?

Purta acest carnet cu sine în timp ce se plimba prin Florența sau Milano și schița mereu expresiile și emoțiile oamenilor încercând să relaționeze asta cu sentimentele interioare pe care le aveau. Acest lucru îl vedeți cel mai evident în „Cina cea de taină”.

Dar „Mona Lisa” este punctul culminant, deoarece emoțiile pe care le exprimă, la fel ca zâmbetul ei, sunt puțin evazive. De fiecare dată când te uiți la ea pare ușor diferit. Spre deosebire de alte portrete ale vremii, aceasta nu este doar o reprezentare plată, de suprafață. Încearcă să descrie emoțiile interioare.

Ducele de Milano i-a cerut să o picteze pe peretele unei săli de mese a unei mănăstiri. Spre deosebire de alte reprezentări ale „Cinei cea de Taină”, dintre care erau sute la acea vreme, Leonardo nu surprinde doar un moment. El înțelege că nu există o clipă de timp deconectată. El scrie că orice clipă are ceea ce a venit înainte și după el întruchipat în ea, pentru că este în mișcare.

Misterele din spatele Cinei cea de Taină

Așa că face din „Cina cea de taină” o narațiune dramatică. Când intri pe uşă, vezi mâna lui Hristos, apoi, urcând braţul, te uiţi la faţa lui. El spune: „Unul dintre voi mă va trăda”. Pe măsură ce ochii tăi se mișcă peste imagine, vezi acel sunet aproape răspândindu-se în exterior, pe măsură ce fiecare dintre grupurile de apostoli reacţionează.

Cei mai apropiați de el spun deja: „Sunt eu, Doamne?” Cei mai departe tocmai au început să audă. Pe măsură ce drama se unduiește de la centru spre margini, pare să revină, pe măsură ce Hristos întinde mâna spre pâine și vin, începutul a ceea ce va fi instituția Euharistiei. A fost în principal, în ciuda a ceea ce și-a dorit uneori, un pictor. Îi plăcea să se considere inginer și arhitect, ceea ce făcea și el cu mare pasiune. Dar primul său loc de muncă a fost ca producător de teatru.

Credit foto: Pixabay

Din asta a învățat să facă trucuri cu perspectivă pentru că scena dintr-un teatru se retrage mai repede și arată mai adânc decât este. Chiar și o masă pe scenă ar fi înclinată ușor, astfel încât să o puteți vedea, ceea ce vedem și în „Cina cea de taină”. La fel, pe scenă, gesturile teatrale ale personajelor ar fi exagerate, ceea ce vedeți și în „Cina cea de taină”.

Un om cu multe talente

Producția sa teatrală l-a condus la recuzită mecanică, cum ar fi mașini zburătoare și un șurub de elicopter, care au fost concepute pentru a aduce îngerii jos de pe căpriori în unele dintre spectacole. Leonardo a estompat apoi granița dintre fantezie și realitate când a încercat să creeze adevărate mașini zburătoare care erau minuni de inginerie. Deci, ceea ce a luat în teatru a adus atât în artă, cât și în ingineria din viața reală.

Era homosexual, stângaci, un pic eretic, dar lucrul bun la Florența era că era un oraș foarte tolerant în anii 1470. Leonardo mergea prin oraș purtând ținute scurte, mov și roz, care erau oarecum surprinzătoare pentru oamenii din Florența, dar era foarte popular. Avea un număr enorm de prieteni atât în Florența, cât și în Milano.

El înregistrează multe cine cu prieteni apropiați, care erau un grup divers: matematicieni, arhitecți, dramaturgi, ingineri și poeți. Acea diversitate l-a ajutat să se modeleze. Nu în cele din urmă, era un tip foarte arătos. Dacă te uiți la „Omul Vitruvian”, tipul care stă nud în cerc și pătrat, acesta este în mare parte un autoportret al lui Leonardo cu buclele sale curgătoare și corpul bine proporționat.

Antipatia dintre Leonardo da Vinci și Michelangelo

Leonardo și Michelangelo erau foarte diferiți. Leonardo era popular, sociabil și confortabil cu toate excentricitățile sale, inclusiv cu faptul că era gay. Michelangelo era și el gay, dar a simțit profund agonia și extazul identității sale. De asemenea, era foarte retras. Nu avea prieteni foarte apropiați, purta haine închise la culoare, așa că erau opuși ca aspect, stil și personalitate.

De asemenea, erau foarte diferiți în stilurile lor de artă. Michelangelo a pictat ca și cum ar fi un sculptor, folosind linii foarte ascuțite. Leonardo credea în sfumato, în estomparea liniilor, pentru că a simțit că așa vedem de fapt realitatea. Conducătorii Florenței au creat un concurs pentru amândoi pentru a picta scene de luptă, în punctul în care rivalitatea dintre aceștia atinsese cote ridicate.

Leonardo a votat ca statuia lui David a lui Michelangelo să fie ascunsă într-o arcadă, mai degrabă decât să fie plasată în mijlocul pieței. Michelangelo fusese public nepoliticos cu Leonardo. Toate acestea au provocat o anumită tensiune, așa că conducătorii Florenței i-au pus unul împotriva celuilalt pentru a face aceste două desene de luptă. În cele din urmă, amândoi au tresărit, renunțând înainte să termine picturile. Apoi Leonardo s-a mutat înapoi la Milano, iar Michelangelo s-a mutat la Roma pentru a lucra la Capela Sixtină.

Leonardo da Vinci nu și-a semnat niciodată picturile

„La Bella Principessa” este un desen cu cretă care a apărut la licitație cu câteva decenii în urmă. Nu s-a crezut niciodată că este un da Vinci și s-a vândut foarte ieftin pentru că au crezut că este o copie germană a unui artist florentin. Dar un colecționar de artă era convins că este un Leonardo autentic. L-a cumpărat și l-a dus în jurul lumii la experți pentru a determina dacă era cu adevărat un Leonardo. S-a confirmat destul de mult când au găsit amprentele digitale, deoarece Leonardo își păta adesea munca folosind degetul mare.

Mai nou, avem povestea lui Salvator Mundi, un tablou frumos care a fost scos la vânzare la Christies. Multă vreme, am crezut și că aceasta este o copie, dar în ultimii zece ani a fost autentificată. A fost vândut acum un deceniu cu aproximativ 100 de dolari. Acum, a fost vândut cu 450,3 milioane de dolari. Va fi un eveniment major pentru că este singurul tablou al lui Leonardo în mâini private. Probabil că nimeni nu va mai putea cumpăra vreodată un tablou Leonardo.

Era un copil autodidact. Nu a mers la școală pentru că s-a născut în afara căsătoriei și printre lucrurile pe care le-a iubit se număra și curgerea pâraielor care intrau în râul Arno. Le-a studiat și, din copilărie până pe patul de moarte, încă desena formele spirale și încerca să descopere matematica din spatele lor. Asta se traduce atât într-o știință, cât și într-o artă. Îi plăcea cum curenții de aer formau mici rafale atunci când treceau peste aripile curbe ale păsărilor și și-a dat seama că ajutau să mențină pasărea în sus, lucru pe care îl știm acum despre avioane.

Vă mai recomandăm și:

Marele Leonardo da Vinci. Au trecut 503 de ani de la moartea lui, dar nu a fost uitat. Moştenirea lui este încă vie şi admirată de o lume întreagă – VIDEO

14 urmași din prezent ai lui Leonardo da Vinci, descoperiți în urma cercetării ADN-ului geniului Renașterii

”Carnetele” lui Leonardo da Vinci, reeditate la 500 de ani de la moartea artistului

Au avut nevoie de 22 de ani pentru a-l restaura. Semnificaţiile incredibile ascunse de Da Vinci în acest tablou

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice
Un nou studiu dezvăluie cum au jucat cometele un rol „major” în apariția vieții pe Pământ
Un nou studiu dezvăluie cum au jucat cometele un rol „major” în apariția vieții pe Pământ
Imagini incredibile arată cum beau apă șerpii însetați
Imagini incredibile arată cum beau apă șerpii însetați
„Coșmar ecologic” în Regatul Unit! 1 milion de țigări electronice, aruncate la gunoi în fiecare zi
„Coșmar ecologic” în Regatul Unit! 1 milion de țigări electronice, aruncate la gunoi în fiecare zi
„A fi regină este supraestimat”. Regina Iordaniei: „Suntem mai puternici atunci când ascultăm”
„A fi regină este supraestimat”. Regina Iordaniei: „Suntem mai puternici atunci când ascultăm”
De la nopți obositoare, la coșmaruri: cum ne dă peste cap consumul de alcool
De la nopți obositoare, la coșmaruri: cum ne dă peste cap consumul de alcool
De ce sunt basmele benefice pentru sănătatea copiilor?
De ce sunt basmele benefice pentru sănătatea copiilor?
Atomii se pot atinge între ei?
Atomii se pot atinge între ei?
Au fost găsite noi dovezi pentru rezervoare de apă și magmă pe Marte
Au fost găsite noi dovezi pentru rezervoare de apă și magmă pe Marte
Multe dintre animalele oferite în dar de Crăciun, abandonate în următorul an
Multe dintre animalele oferite în dar de Crăciun, abandonate în următorul an
Cum a fost rezolvat cazul unei femei dispărute în urmă cu 22 de ani?
Cum a fost rezolvat cazul unei femei dispărute în urmă cu 22 de ani?
Amendă de 5 milioane de euro pentru Netflix! De ce este acuzată platforma?
Amendă de 5 milioane de euro pentru Netflix! De ce este acuzată platforma?
Unul dintre medicii care au salvat vieţi la Revoluţie: „Gărzile patriotice căutau terorişti printre răniţi. Aaa, are unghiile tăiate. Păi cine poate să aibă unghiile tăiate? Un terorist”
Unul dintre medicii care au salvat vieţi la Revoluţie: „Gărzile patriotice căutau terorişti printre răniţi. Aaa, ...