O fosilă ciudată din sudul Chinei dezvăluie o legătură neașteptată cu primii americani
O fosilă ciudată din sudul Chinei, găsită într-o peșteră din provincia Yunnan cu mai bine de 10 ani în urmă, și-a arătat în cele din urmă secretele.
Cercetătorii de la Academia Chineză de Științe au evaluat secvențele nucleare și mitocondriale extrase dintr-un craniu vechi de 14.000 de ani, descoperind că femeia căreia îi aparținea cândva, numită Mengzi Ren, era strâns înrudită cu populațiile care urmau să fie primele care vor pune piciorul în Americi.
De la descoperirea lor în 2008, zecile de oase umane din Paleoliticul târziu lăsate în urmă în Malu Dong (Peștera Cerbului Roșu) din sud-vestul Chinei i-au făcut pe antropologi să se întrebe cui i-ar fi putut aparține, scrie Science Alert.
O fosilă ciudată din sudul Chinei are un amestec unic de caracteristici
Fără suficient colagen care să permită o datare cu carbon, vârsta lor poate fi estimată doar pe baza caracteristicilor din jur ale mormântului. Nici măcar nu este clar dacă amestecul de oase care formează această fosilă ciudată din sudul Chinei, printre care se numără un fragment de craniu și capătul superior al unui femur, provin toate de la același individ.
Ceea ce este clar este că persoana sau persoanele cărora le-au aparținut au lăsat în urmă un amestec unic de caracteristici arhaice și moderne.
Poate, nu diferit de populațiile mai vechi de Homo floresiensis, este vorba despre un om ancestral care a făcut tot posibilul pentru a supraviețui în sud-estul Asiei. Sau poate că era un amestec dintre oameni mult mai în vârstă și o populație mai modernă.
De asemenea, este posibil ca unele trăsături ancestrale să fi rămas pur și simplu în genele lor, în ciuda miilor de ani de evoluție.
Mengzi Ren
Pentru a afla exact unde se plasează Mengzi Ren în arborele nostru genealogic extins, cercetătorii au secvențiat ce ADN au putut extrage și l-au cartografiat conform unui model genomic standard de referință.
Deoarece ADN-ul mitocondrial este transmis doar prin ovul de la mamă, cercetătorii au putut identifica descendența ei matriarhală ca fiind o ramură dispărută, care în prezent este reprezentată de doar două subpopulații moderne.
O privire atentă asupra ADN-ului ei nuclear a confirmat rudenia strânsă a lui Megzi Ren cu oamenii moderni din punct de vedere anatomic, fără să infirme moștenirea ei genetică de la o populație mult mai veche.
„Tehnica ADN-ului antic este un instrument cu adevărat puternic”, spune Bing Su, arheolog la Academia Chineză de Științe.
„Ne spune cu certitudine că oamenii din Peștera Cerbului Roșu au fost oameni moderni în loc de o specie arhaică, cum ar fi neanderthalienii sau denisovenii, în ciuda caracteristicilor lor morfologice neobișnuite”, a continuat Su.
Această fosilă ciudată din sudul Chinei ne arată cum migrau strămoșii noștri
Deși Mengzi Ren este mai strâns înrudită cu populațiile din sudul Chinei de astăzi decât cu cele din nord, ea are mai puține lucruri în comun cu oamenii care trăiesc acum în sud-estul Asiei, ceea ce sugerează că existau deja populații bine structurate și diversificate în regiune cu mii de ani în urmă.
Asta nu înseamnă că Asia a fost populată de jos în sus. Există dovezi puternice că o populație relativ mică de oameni s-a aventurat și dinspre nord pentru a se stabili în est, iar un grup s-a aventurat prin porțiunea acoperită de gheață a strâmtorii Bering pentru a se stabili în vastul pustiu din America.
Asocierea ADN-ului lui Mengzi Ren cu secvențele din această populație nordică înseamnă că acum există dovezi puternice ale legăturilor nu doar între populațiile asiatice moderne și Primele Națiuni ale Americii, ci și cu descendențele antice din Asia.
Multe alte secrete așteaptă să fie descoperite
„Astfel de date nu numai că ne vor ajuta să oferim o imagine mai completă a modului în care au migrat strămoșii noștri, dar conțin și informații importante despre modul în care oamenii își schimbă aspectul fizic prin adaptarea la mediile locale în timp, cum ar fi variațiile de culoare a pielii ca răspuns la schimbările în expunerea la soare”, spune Su.
Dacă totul decurge conform planului, Mingzi Ren nu va fi singura care își va dezvălui secretele. Peștera Cerbului Roșu mai are multe secrete de arătat, acest lucru fiind valabil și pentru multe alte situri din Pleistocenul târziu din Asia.
În acele oase vom descoperi fără îndoială mai multe detalii despre modul în care populația umană de astăzi a călătorit, s-a stabilit și a explorat fiecare centimetru al planetei.
Această cercetare a fost publicată în Current Biology.
Vă recomandăm să citiți și:
Un „tezaur” de statui și sarcofage antice din bronz a fost descoperit la Saqqara
Orașele pierdute din Amazon, descoperite prin scanarea cu Lidar
Test de cultură generală. Care este cel mai mare complex religios din lume?
Un studiu astronomic a dovedit că un pasaj din Biblie ar putea fi adevărat