Test de cultură generală. Care este cea mai nordică așezare din România?

21 07. 2022, 11:00

În cea mai nordică așezare din România trăiesc doar câteva zeci de familii, însă povestea sa este plină de istorie.

Cea mai nordică așezare din România este un sat din comuna Păltiniș, județul Botoșani. Localitatea este situată pe valea Prutului, majoritatea caselor fiind amplasate lângă șoseaua națională Dorohoi – Rădăuți-Prut.

Satul se numește Horodiștea, iar aici trăiesc doar aproximativ 100 de familii. Într-un sat mai nou cu același nume, construit la un kilometru distanță, populația este de 60 de familii, scrie Wikipedia.

Ce istorie are cea mai nordică așezare din România?

Pe locul celei mai nordice localități din România s-a aflat cândva cetatea dacică Carsidava.

Denumirea de „Horodiștea” vine de la regionalismul moldovenesc al termenului „grădiște”, adică loc al unei așezări istorice, în general, al unei cetăți distruse.

Existența satului Horodiștea ar fi început undeva între secolele V-VII, când slavii au migrat în ținutul Carpilor. Nicolae Iorga menționează această așezare în primul volum din „Istoria românilor” drept stațiune preistorică.

În anul 1968, satul Crăiniceni a înglobat și Horodiștea.

Lăcașurile de cult din Horodiștea

În 1904 a fost sfințită biserica Sf. Mucenic Gheorghe, ctitorită de moșierul local Gheorghe Văsescu. Satul nu a avut o biserică până în acel moment.

Planul bisericii Sf. Mucenic Gheorghe este în formă de cruce, iar pe acoperiș se află trei cruci. Turla bisericii se află deasupra pronaosului și are o formă prismatică cu baza pătrată.

Exteriorul este de culoare crem, dar la interior lăcașul nu este pictat complet; podeaua este realizată din scândură de brad. Înăuntru sunt înfățișați cei patru evangheliști și Iisus.

Catapeteasma, din lemn de tei, nu este ornamentată, iar icoanele sunt realizate în stil bizantin. În anul 1945, biserica a suferit o reparație.

Vă recomandăm să citiți și:

Au avut nevoie de 22 de ani pentru a-l restaura. Semnificaţiile incredibile ascunse de Da Vinci în acest tablou

A reuşit ce niciun alt domnitor român nu izbutise până atunci. Momentul care a marcat pentru totdeauna istoria României

Monumentul Navajo, simbolul unei culturi antice a nativilor americani

Acum 534 de ani începea construirea „Capelei Sixtine a Estului”. Străinii au rămas uimiţi de frumuseţea acestei mănăstiri româneşti