Versurile imnului național, „Deșteaptă-te, române!”, au fost scrise în 1848 de Andrei Mureșanu, iar muzica a fost creată de Anton Pann chiar în același an.
Cu toate acestea, în privința autorului există mai multe ipoteze. Astfel, una din ele îl menționează ca autor pe Gheorghe Ucenescu, elev și colaborator al lui Anton Pann, care a fost rugat de Mureșanu, să cânte câteva melodii pentru a găsi o idee de imn. În acest fel, deși avea 14 ani la acea vreme și abia studia muzica bisericească, Ucenescu s-a considerat „autorul moral” al melodiei.
De asemenea, Anton Pann este considerat oficial autor al muzicii imnului, dar melodia pe care Andrei Mureșanu a pus versurile sale avea deja o largă circulație în epocă.
Astfel, cântecul a fost publicat inițial în timpul revoluției din anul 1848 sub numele „Un răsunet”, care înseamnă „un ecou”.
De asemenea, cântecul a fost interpretat public pentru prima dată în acest an. Cântecul a fost adoptat imediat ca un cântec revoluționar și a fost redenumit.
Acesta a crescut în popularitate ca imn revoluționar și a fost folosit până la revoluția anticeaușistă din anul 1989. În anul următor, a fost adoptat oficial ca imn național al României, iar din 1991 până în 1994 a fost și imnul Republicii Moldova, până când a fost înlocuit cu imnul lor actual.
Mesajul imnului este un apel la acțiune care spune că este acum sau niciodată când vine vorba de schimbare. Cântecul are un mesaj puternic de libertate și patriotism.
Țara sărbătorește cântecul în fiecare 29 iulie, care este desemnată drept Ziua Imnului Național.
Imnul național al României are unsprezece strofe, dar pentru multe evenimente se cântă doar prima, a doua, a patra și a unsprezecea. Cu toate acestea, versiunea completă este cântată în timpul Zilei Marii Uniri, când este prezent președintele națiunii, scrie WorldPopulation.
Prima companie fondată în România care își face reclamă pe prima pagină din Wall Street Journal
România înregistrează aproape jumătate din vânzările online din Europa de Est
Test de cultură generală. Cu ce țări se învecinează România?
Aproape 1,4 milioane de ucraineni au intrat în România de la începutul războiului