Amprenta vieții, descoperită în cea mai „bătrână” apă din lume, veche de 2 miliarde de ani
În 2016, în adâncul unei mine canadiene, cercetătorii au făcut o descoperire uimitoare: cea mai veche baltă de apă din lume. La o adâncime de aproximativ 3 kilometri, apa are o vechime impresionantă de 2 miliarde de ani.
Descoperirea a împins înapoi data celei mai vechi ape cunoscute cu cel puțin 500 de milioane de ani.
Recordul anterior era deținut de apa găsită în aceeași mină de aceeași echipă în 2013 și provenea de la o adâncime de aproximativ 2,5 kilometri. Mina este, de fapt, cea mai adâncă mină de metale bazale din lume, întrucât căutarea de cupru, zinc și argint îi duce pe mineri tot mai adânc în scoarța terestră.
Când minerii au săpat mai adânc, cercetătorii au profitat de ocazie pentru a explora mai mult în mină. Aceștia au analizat apa descoperită studiind gazele prinse în interior.
Cercetătorii au găsit urme de viață în interiorul apei străvechi
Gaze precum heliul și xenonul pot fi prinse în apa blocată în fisurile rocilor, iar măsurarea acestora poate spune cât de veche este apa.
„Când oamenii se gândesc la această apă, ei presupun că trebuie să fie o cantitate infimă prinsă în rocă”, a declarat pentru BBC News profesorul Barbara Sherwood Lollar, care a prezentat descoperirea.
„De fapt, este foarte multă apă care bolborosește chiar în fața ta, iar volumul de apă este mult mai mare decât a anticipat cineva”.
Mai mult, vârsta apei nu este singura descoperire importantă. Când cercetătorii au analizat lichidul, au găsit urme de viață în interiorul acestuia, scrie IFL Science.
Descoperirea ne-ar putea ajuta în căutarea vieții în afara lumii
Deși nu au găsit încă bacterii vii propriu-zise, ceea ce au descoperit a fost, de fapt, amprenta digitală a vieții. De aici, ei pot deduce că a existat o formă de microbiologie care a trăit în apă și pe o perioadă foarte lungă de timp.
Faptul că ceva a fost capabil să supraviețuiască, și chiar să înflorească, în apa atât de veche și atât de adâncă în interiorul Pământului are câteva implicații importante. Nu numai că ne poate spune despre viața pe Pământ acum miliarde de ani, dar ne poate ajuta și în căutarea vieții în afara lumii.
În timp ce pe suprafața planetei Marte nu mai curg râuri, există încă pungi de apă și gheață sub suprafață. Acestea nu sunt nici pe departe la fel de adânci ca apa descoperită în Canada și este posibil ca aceste buzunare să ofere condițiile necesare pentru ca microorganismele să trăiască.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Efectele încălzirii globale. Apa potabilă, raţionalizată într-un oraş din Italia
Dinozaurii au pus stăpânire pe Pământ pe frig, arată un studiu extraordinar
Virusurile supraviețuiesc în apă dulce agățându-se de plastic, arată un studiu