Datele satelitare ar fi dezvăluit mormântul regelui viking Harald I al Danemarcei, cunoscut și ca Harald „Dinte Albastru”

06 07. 2022, 19:00

Arheologii au identificat posibilul loc de înmormântare a lui liderului viking Harald I al Danemarcei, cunoscut și ca Harald „Dinte Albastru”, folosind date satelitare din satul polonez Wiejkowo.

Harald „Dinte Albastru” Gormsson a fost rege al Danemarcei între 958 și 986 d.Hr., consolidându-și domnia cu cea mai mare parte a regiunilor Iutlanda și Sjælland. Harald este cunoscut pentru unirea țărilor scandinave prin introducerea creștinismului, astfel căpătând câștigat porecla Blåtand – însemnând „dinte albastru”- din cauza unui dinte mort pe care cronicarii l-au descris drept albastru închis.

În timpul domniei sale, Harald a supravegheat reconstrucția a numeroase lucrări publice, inclusiv refortificarea cetății Aros, construcția mai multor forturi inelare și punerea în funcțiune a Podului Ravning care traversa pajiștile Ravning Enge la râul Vejle, indică Heritage Daily.

Regele viking „Dinte Albastru”

Biografia liderului viking Harald „Dinte Albastru” este rezumată de o inscripție runică pe pietrele Jelling care înregistrează: „Regele Harald a poruncit ca aceste memoriale să fie făcute după Gorm, tatăl său, și Thyra, mama lui. Harald care a câștigat întreaga Danemarcă și Norvegie și i-a convertit pe danezi la creștinism.”

În anii recenți, tehnologia fără fir Bluetooth folosită pentru conectarea dispozitivelor a fost numită după Harald, pe baza unei analogii conform căreia tehnologia ar uni dispozitivele așa cum Harald a unit triburile Danemarcei într-un singur regat. Sigla Bluetooth constă dintr-o rună de legătură – Younger Futhark –  pentru inițialele sale, H – ᚼ și B – ᛒ.

O echipă de cercetare condusă de Marek Kryda a aplicat recunoașterea spațială asupra peisajului din jurul satului polonez Wiejkowo pentru a căuta perturbări arheologice, dintre care unele se pot înregistra până la 30 de centimentri lungime. Studiul a dezvăluit o movilă mare din epoca vikingă sub Biserica Romano-Catolică a Sf. Fecioare Maria din Wiejkowo, care a fost confirmată ulterior cu ajutorul radarului.

Promotor al Creștinismului

Redescoperirea unui disc de aur în 2014, cunoscut sub numele de Discul Curmsun, a dus anterior la speculații că Harald a fost îngropat în apropiere. Discul are o inscripție în latină care îl descrie pe „conducătorul danezilor, al Scaniei și al fortăreaței vikingge din Jomsborg”, din care este orașul actual Wolin, la doar 5,6 kilometri  vest de Wiejkowo. Cercetătorii cred că discul a fost îngropat inițial alături de rămășițe de schelet, care a fost descoperit ca parte a unui tezaur din Epoca Vikingă în 1841, sub biserica unde a fost identificat acum movila funerară.

Rapoartele de la acea vreme descriau o monedă de argint din timpul domniei lui Otto I, o brățară din bronz cu un decor care acoperă suprafața, un fragment dintr-o altă brățară de bronz, o mică bucată de aur ștampilată și Discul Curmsun.

După descoperirea sa inițială, tezaurul a fost lăsat în criptă până în 1945, când un maior al armatei poloneze, Stefan Sielski și fratele său Michal au intrat și au pus mâna pe ceea ce a mai rămas. Discul avea să fie redescoperit abia în 2014, când strănepoata lui Sielski, în vârstă de 11 ani, a găsit artefactul într-un cufăr ascuns depozitat cu nasturi vechi.

Vă mai recomandăm și:

Mormântul unei bărci din vremea vikingilor, descoperit într-unul dintre cele mai mari cimitire din Norvegia

Istoria ar putea fi rescrisă. De ce au părăsit vikingii Groenlanda?

Coifurile cu coarne pe care le atribuim vikingilor provin, de fapt, de la o altă civilizație

Britanicii sau irlandezii au ajuns în Insulele Feroe înaintea vikingilor