Arheologii au dezvăluit pasaje și galerii ascunse adânc în interiorul anticului complex de temple Chavín de Huántar din Anzii peruvieni. Cercetătorii cred că rețeaua de camere și galerii a fost folosită în ritualuri religioase, posibil implicând droguri psihedelice.
Este pentru prima dată în aproximativ 3.000 de ani când aceste structuri ascunse au fost explorate. Unele dintre camerele întunecate și izolate s-ar putea să fi fost folosite pentru privarea senzorială, în timp ce unele dintre galeriile mai mari par să fi fost folosite pentru cinstirea idolilor, a spus John Rick, un arheolog de la Universitatea Stanford, care conduce cercetarea, indică Science Alert.
„Acestea sunt pasaje, coridoare, camere, celule și nișe căptușite cu piatră, suficient de mari pentru a trece prin ele, acoperite cu grinzi de piatră”, a spus el. „Din ceea ce se poate spune, galeriile au o diversitate de funcții, toate fiind legate de activitatea rituală.”
Rick a explicat că acest complex de pasaje nou descoperite nu erau strict tuneluri, pentru că nu fuseseră săpate în pământ. În schimb, au fost construite în mod deliberat în interiorul masei enormului complex, deoarece a fost construit în etape între 1200 î.Hr. și 200 î.Hr.
Unele dintre camere par să fi fost inițial camere aproape de suprafață care au fost menținute accesibile pentru o perioadă, cu acoperișuri rezistente și pasaje extinse de intrare, a spus el. Căile de trecere au o lungime de până la 100 de metri, dar multe sunt răsucite, cu colțuri în unghi drept și mai multe niveluri.
Un total de 36 de galerii și pasajele lor asociate au fost găsite acum la Chavín de Huántar, pe parcursul a 15 ani de săpături, dar această ultimă rețea a fost detectată cu doar câțiva ani în urmă și nu a fost explorată până în acest an, a spus Rick.
Arheologii cred că Chavín de Huántar a fost un centru religios pentru misteriosul popor Chavín, care a trăit în partea de nord și centrală a ceea ce este acum Peru, acum 3.200 și 2.200 de ani în urmă, potrivit Encyclopedia Britannica. Complexul se află la aproximativ430 de kilometri nord de Lima, într-o vale de munte, la o înălțime de peste 3.000 metri și este cel mai mare dintre câteva situri religioase Chavín găsite până acum.
Rick a spus că cele mai recente pasaje din adâncul complexului au fost detectate pentru prima dată în 2019 și au fost explorate inițial cu o cameră controlată de la distanță. Restricțiile legate de COVID-19 au împiedicat explorarea ulterioară până în luna mai a acestui an, când arheologii au putut intra în pasaje pentru prima dată de când se pare că au fost închise cu aproximativ 3.000 de ani în urmă, a spus el.
Căile de trecere duceau la o galerie principală care conținea două castroane mari rituale din piatră, unul dintre ele decorat cu capul și aripile simbolice ale unui condor, o mare pasăre de pradă din Anzi. Ca urmare, galeria este acum cunoscută sub numele de Galeria Condor. „Acum am documentat galeria, dar mai avem multe de explorat”, a spus Rick. „Săpăturile majore vor începe anul viitor”. El a adăugat că galeria era mai adâncă decât majoritatea celor găsite înainte și părea a fi mai veche. „Galeria Condor prezintă multe dovezi care indică o vârstă de cel puțin 3.000 de ani de când galeria a fost construită și probabil de când a fost sigilată oficial”, a spus Rick.
Se știu puține despre credințele Chavín, dar pasajele și galeria recent descoperite par să fi avut un scop religios, ca și alte camere găsite în trecut la Chavín de Huántar. „Galeriile au o diversitate de funcții, din câte putem spune”, a spus Rick. Acestea includ mai multe camere mici care ar fi putut fi folosite pentru privarea senzorială sau pentru dezorientarea rituală vizuală, auditivă și tactilă, a spus el.
Alte camere au fost folosite pentru închinare sau pentru depozitarea echipamentelor rituale, inclusiv celebrele trâmbițe ornamentale sculptate, făcute din scoici uriașe, care au fost dezgropate la Chavín de Huántar în număr mare și care par să fi fost folosite în ceremonii. În timp ce unele pasaje și galerii au fost descoperite în locuri religioase de vârstă similară din Anzi, ele sunt de obicei mult mai mici și mai simple – „nimic nu seamănă cu abundența găsită în Chavín”, a spus Rick.
„Cele mai asemănătoare pasaje din Lumea Nouă ar putea fi peșterile de sub piramidele din Teotihuacan din centrul Mexicului, dar diferențele sunt încă flagrante”, a spus Rick. „Chavín este efectiv unic prin numărul și natura galeriilor.” Antropologul și arheologul Richard Burger, expert în preistoria Americii de Sud la Universitatea Yale, care nu a fost implicat în cele mai recente cercetări de la Chavín de Huántar, a spus că cele două boluri din Galeria Condor erau probabil mortare folosite pentru a măcina droguri psihedelice pentru ceremonii religioase.
„Exista o tradiție în Chavín de a inhala substanțe de natură halucinogenă”, a spus specialistul. El a susținut că a fost făcut din păstăi de semințe ale arborelui vilca, care conțin o substanță halucinogenă puternică – dimetiltriptamina sau DMT. Antropologul Dan Contreras de la Universitatea din Florida, care nu a fost implicat în descoperire, dar a lucrat cu Rick la Chavín de Huántar, a spus că cele mai recente tuneluri reprezintă o oportunitate rară pentru arheologi de a studia pasajele cu noi tehnici.
În timp ce complexul templului de la Chavín includea mai multe rețele sigilate de pasaje, „acesta este unul care a rămas complet necunoscut”, a spus el. „Până acum, nu numai că nu fusese introdus, dar nimeni nici măcar nu știa că este acolo”. Multe dintre pasaje par să fi fost inițial aproape de suprafață, dar au fost sigilate, deoarece complexul a fost construit mai sus de-a lungul secolelor, a spus el. Una dintre cele mai faimoase este o galerie cu un monolit de piatră în apropierea centrului său.
„Există un argument convingător conform căruia aceasta a fost inițial o piață deschisă”, a spus Contreras. „Atunci, pe măsură ce templul a fost construit în jurul lui, au păstrat accesul la ceea ce fusese o piață, dar acum era un spațiu complet închis”.
Presiuni publice asupra membrilor Comisiei Naţionale de Arheologie
Arheologii au descoperit un sanctuar roman antic „excepțional” în stare aproape intactă
O amuletă romană în formă de falus a fost descoperită în Marea Britanie. Iată povestea pandantivului