Sfatul lui Albert Einstein pentru Marie Curie în 1911 este extrem de relevant chiar și în zilele noastre
În noiembrie 1911, Marie Skłodowska-Curie urma să primească peste doar câteva săptămâni Premiul Nobel pentru Chimie. Marie Curie a primit primul său Nobel în 1903, premiul pentru Fizică, iar noul premiu însemna că cercetătoarea devenea prima persoană care să primească două premii Nobel.
Deși cercetările sale ar fi trebuit să fie subiectul discutat de toată lumea, mulți oameni erau mai preocupați cu viața personală a lui Marie Curie.
Pierre Curie a murit în 1906, astfel că Marie rămăsese văduvă. Câțiva ani mai târziu, aceasta a început o relație cu fizicianul Paul Langevin, student doctorand al lui Pierre. Deși Langevin era separat de soția sa, cei doi încă mai erau căsătoriți. Relația a cauzat probleme în gospodăria Langevin, însă nimic nu se putea compara cu evenimentele ce aveau să urmeze chiar în spațiul public, sub privirile tuturor.
Curie, o femeie „diabolică” și „distrugătoare de căsnicii”?
Curie, Langevin și alți 20 de oameni de știință au fost invitați la o conferință prestigioasă la Bruxelles, în toamna anului 1911. În tot acest timp, scrisorile de dragoste împărtășite de Curie și Langevin ajunseseră la jurnaliști prin intermediul soției lui Langevin, care o considera pe Curie o femeie „diabolică” și „distrugătoare de căsnicii”.
Atunci când Curie s-a întors acasă în Franța după conferință, cercetătoarea a fost întâmpinată de o mulțime care i-a înconjurat locuința și i-au speriat cele două fiice, care aveau 7 și 14 ani la acea vreme. Curie și fiicele sale s-au mutat temporar în locuința unei cunoștințe, până la calmarea spiritelor, potrivit IFL Science.
Albert Einstein a fost dezgustat de acțiunile presei
Albert Einstein, care făcuse recent cunoștință cu Mare Curie la conferința de la Bruxelles, a fost absolut dezgustat de acțiunile presei, astfel că a decis să îi scrie o scrisoare noii sale prietene.
„Stimată doamnă Curie,
Să nu râdeți de mine pentru că vă scriu fără să am nimic rațional de spus. Dar sunt atât de înfuriat de maniera în care publicul îndrăznește momentan să se preocupe cu dumneavoastră încât a trebuit să dau frâu liber acestui sentiment. Cu toate acestea, sunt convins că disprețuiți această gloată, indiferent dacă vă copleșește cu respect sau dacă încearcă să-și satisfacă pofta pentru senzaționalism!
Sunt impulsionat să vă spun cât de mult vă admir intelectul, ambiția și onestitatea, și că mă consider norocos pentru că v-am cunoscut la Bruxelles. Oricine nu se numără printre aceste reptile este cu siguranță fericit că avem personaje ca dumneata printre noi, dar și ca Langevin, oameni autentici cu care este un privilegiu să intri în contact. Dacă gloata va continua să se preocupe cu dumneata, atunci pur și simplu nu mai citi acele vorbe goale, ci mai degrabă lasă-le pentru reptilele pentru care au fost fabricate.
Cu respect,
A. Einstein”
Marele fizician a sfătuit-o pe Marie Curie să nu citească ce scriu invidioșii
Cu alte cuvinte, marele fizician a sfătuit-o pe Marie Curie să nu citească ce scriu invidioșii și să-i ignore.
Această scrisoare adresată lui Curie a fost descoperită de astrobiologul David Grinspoon, care răsfoia printre miile de documente ale lui Einstein, făcute publice de editura Princeton University Press.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Dieta lui Albert Einstein. Ce mânca marele fizician?
Efectul Einstein arată că vom crede aproape orice dacă este spus de un om de știință
„Cel mai valoros” manuscris al lui Einstein s-a vândut cu o sumă record