Polul Nord este capătul nordic al axei Pământului și este situat în Oceanul Arctic, la aproximativ 725 de kilometri nord de Groenlanda. Dar cine a descoperit Polul Nord?
Acest Pol Nord geografic nu coincide cu Polul Nord magnetic, cel spre care se îndreaptă busolele și care, la începutul secolului 21, se afla la nord de Insulele Reginei Elisabeta din nordul extrem al Canadei, la aproximativ 82°15′ N 112°30′ V (migrează constant spre nord-vest); sau cu Polul Nord geomagnetic, capătul nordic al câmpului geomagnetic al Pământului (aproximativ 79°30′ N 71°30′ V), conform Britannica.
Polul geografic, situat într-un punct în care adâncimea oceanului este de aproximativ 4.080 de metri și acoperit cu gheață aflată în derivă, are șase luni întregi de lumină solară și șase luni de întuneric total în fiecare an.
Acum să aflăm și cine a descoperit Polul Nord.
Exploratorul american Robert E. Peary a susținut că a ajuns la Pol cu sania trasă de câini în aprilie 1909, iar un alt explorator american, Richard E. Byrd, a susținut că a ajuns acolo cu avionul pe 9 mai 1926; afirmațiile ambilor bărbați au fost ulterior puse la îndoială.
La trei zile după încercarea lui Byrd, pe 12 mai, Polul Nord a fost atins cu siguranță de către o echipă internațională formată din Roald Amundsen, Lincoln Ellsworth și Umberto Nobile, care au traversat regiunea polară cu un dirijabil.
Primele nave care au vizitat polul au fost submarinele nucleare americane Nautilus (1958) și Skate (1959), acestea din urmă ieșind la suprafață prin gheață, iar spărgătorul de gheață sovietic Arktika a fost prima navă de suprafață care a ajuns acolo, în 1977.
Alte expediții de suprafață notabile sunt: prima care a ajuns la pol cu snowmobilul, în 1968; prima care a traversat regiunea polară, din Alaska și până la Svalbard, în 1969, cu sania trasă de câini; și prima care a călătorit la pol și înapoi fără aprovizionare, în 1986, tot cu o sanie trasă de câini; ultima expediție a inclus-o și pe prima femeie care a ajuns vreodată la Polul Nord, americanca Ann Bancroft.
Vă recomandăm să citiți și:
Test de cultură generală. Care este cea mai mică țară din lume?
Milioanele de epave din oceanele lumii schimbă viața din adâncul apelor
Erupțiile vulcanice ar putea fi prezise mai ușor cu ajutorul unui algoritm