Un sit de incinerație unic din Epoca Bronzului, lăsat în voia naturii. Cadavrele, arse și abandonate ca parte a unui ritual?
O echipă de cercetători din Italia și din SUA a descoperit că un sit unic de incinerație din Epoca Bronzului din Italia modernă deține rămășițele a 172 de persoane care au fost lăsate în voia naturii.
În lucrarea publicată în PLOS ONE, grupul descrie studiul pe care l-a făcut asupra oaselor și dinților pe care i-a găsit la locul de incinerație.
Locul a fost descoperit pentru prima dată în anii 1980, dar abia recent a fost efectuat un studiu amănunțit al rămășițelor din el.
Situl, numit Salorno-Dos de la Forca, a fost datat între 1150 și 950 î.Hr., ceea ce îl plasează în epoca târzie a bronzului. Printre obiectele găsite în sit se numără oase (umane și animale), dinți, cioburi de ceramică și figuri din bronz. Un bolovan cu o formă ciudată se află, de asemenea, în sit, scrie Phys.org.
Este imposibil să se determine natura persoanelor care au fost arse
Lucrările anterioare au arătat că situl a fost folosit pentru incinerarea oamenilor și a animalelor.
Lucrările mai recente ale echipei au arătat că cel puțin 172 de oameni au fost incinerați în sit, deși, notează ei, ar fi putut fi mai mulți – este posibil ca rămășițele unora dintre cei incinerați să fi fost colectate și îngropate în altă parte.
Lucrările mai noi au arătat că, de fapt, crematoriul a fost folosit pentru o perioadă lungă, poate chiar timp de două secole. De asemenea, ei notează că studiul oaselor și al dinților de la fața locului arată că trupurile care le găzduiau au fost arse.
Rămășițele a 172 de persoane au fost abandonate
Cercetătorii notează că cel mai interesant lucru despre acest sit se referă la faptul că nu a existat niciun efort al celor care ardeau cadavrele de a recupera rămășițele celor care au fost arși.
Acestea au fost pur și simplu lăsate la dispoziția elementelor naturii timp de mii de ani.
Deoarece majoritatea dovezilor legate de evenimentele din jurul incinerărilor au fost arse, este imposibil să se determine natura persoanelor care au fost arse.
Cercetătorii sugerează că toate ar fi putut fi rude, arse ca parte a unui ritual de un anumit fel. Aceștia notează că, pentru ca oasele să fi rămas neatinse, ar fi trebuit probabil să fie protejate de cei care locuiau în zonă.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Craniile umane, rămase în urma sacrificiilor rituale, erau expuse public în urmă cu 1.000 de ani
Sute de rămășițe de animale, găsite în depozitele rituale de la ospețele antice ale mayașilor
Incașii își drogau copiii și îi sacrificau în munți. La ce ritualuri macabre erau supuși cei mici?
Cercetătorii dezvăluie ritualurile de înmormântare din „cel mai vechi oraș din lume”