O lume fără culori. Insula în care populația poate vedea doar în alb și negru
În 1775, un taifun a lovit insula Pingelap din Oceanul Pacific, lăsând doar 20 de supraviețuitori – dintre care unul era regele. Sute de ani mai târziu, evenimentul care a afectat populația avea să fie cauza daltonismului total la un număr semnificativ de persoane.
Daltonismul – așa cum îl înțeleg cei mai mulți oameni – reprezintă scăderea capacității de a vedea culorile sau diferențele de culoare.
Daltonismul verde-roșu afectează aproximativ 8 la sută dintre bărbații și 0,5 la sută dintre femeile cu ascendență nord-europeană, potrivit Institutului Național de Oftalmologie.
Cu toate acestea, pe Pingelap, aproximativ 10 la sută dintre aceștia au o afecțiune mult mai rară, cunoscută sub numele de acromatopsie completă sau daltonism total.
O afecțiune extrem de rară
Persoanele cu această afecțiune nu pot vedea nicio culoare, percepând lucrurile doar în negru, alb și gri, din cauza absenței complete a conurilor funcționale de percepție a culorilor.
Pe lângă acest lucru, persoanele cu acromatopsie completă pot prezenta, de asemenea, sensibilitate la lumină, acuitate redusă a vederii și mișcări involuntare ale ochiului. Ceea ce au oamenii din Pingelap este o afecțiune extrem de rară.
Atunci când taifunul din 1775 a distrus aproape toată populația deja destul de mică din Pingelap, 19 locuitori ai insulei au rămas acolo, alături de regele lor. Pe lângă faptul că acesta era un subiect incomod pentru raportul cu regele, avea să sfârșească prin a provoca probleme de vedere pe insulă, deoarece este probabil ca el să aibă o genă care a cauzat această afecțiune.
Lumea, văzută în negru, alb și gri
„Doi frați de pe nava 1067 au rămas supraviețuitori ai taifunului Lengkieki. Semenuhwe a avut un singur copil, în timp ce Mwahuele a lăsat șapte copii din trei soții, dintre care unul s-a căsătorit cu o verișoară, fiica lui Semenuhwe”, se arată într-un articol publicat în American Journal of Human Genetics.
„Cel mai probabil, gena era prezentă, dar rară, înainte de taifunul Lengkieki, provenind dintr-o mutație anterioară, și, din întâmplare, a fost transmisă prin Mwahuele la câțiva dintre puținii supraviețuitori”.
Cu atât de puțini oameni, gena a devenit răspândită în populație. Aceasta afectează aproximativ 1 din 30.000 de persoane din întreaga lume, dar până la 10 la sută din populația din Pingelap, scrie IFL Science.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Oamenii de știință au reușit să readucă la viață ochii umani aflați pe moarte
Unii oameni cu ADHD ar putea avea, de fapt, o tulburare a „visării cu ochii deschiși”
Cum poți ști dacă te uiți sau nu la o persoană reală? Secretul constă în ochii persoanei