Mayașii își împodobeau dinții cu nestemate, iar practica antică avea o semnificație aparte
Cu mult înainte ca europenii să-și plombeze dinții cu aur, locuitorii din Mesoamerica se mândreau cu zâmbete orbitoare și dinți împodobiți cu aur, jad, cristale de hematit și alte pietre prețioase.
Indiferent dacă era vorba despre bărbați sau femei, bogați sau săraci, se pare că mulți indivizi se ducea la dentist în timpul perioadei de maturitate pentru a-și decora dinții cu pietre prețioase sau minerale.
Inserțiile puteau să reziste pe tot parcursul vieții și, cel mai probabil, aveau o semnificație spirituală. Totuși, decorarea dinților la această vreme nu ar fi fost făcută doar din motive estetice.
Noi cercetări efectuate asupra cimentului folosit pentru a fixa pietrele prețioase pe dinții mayașilor au dezvăluit câteva proprietăți igienice și terapeutice.
Ce au descoperit cercetătorii în substanțele folosite pentru atașarea pietrelor prețioase de dinți?
Materialul nu era doar incredibil de adeziv (fiind capabil să fixeze piatra prețioasă timp de mai bine de o mie de ani), dar ingredientele sale aveau potențialul de a combate apariția cariilor și de a reduce inflamația și infecțiile cavității orale.
Amestecul bogat de compuși organici i-a determinat pe arheologi să concluzioneze că substanța similară cimentului nu era folosită doar ca un „lipici hidrofug”.
În schimb, atașarea de mici nestemate la dinții incisivi sau canini în tinerețe ar fi fost asociată cu protecția împotriva cariilor. Inserarea nestematelor în dinți era efectuată cu deosebită pricepere, astfel că rareori erau afectați nervii sau vasele de sânge.
Dinții antici analizați în cadrul noului studiu au provenit de la trei situri arheologice ale mayașilor din Guatemala, Belize și Honduras, iar indivizii cărora au aparținut dinții nu au părut să aparțină elitei acelor vremuri.
În substanțele folosite pentru atașarea pietrelor prețioase de dinți, cercetătorii au identificat 150 de molecule organice, găsite adesea în rășina plantelor. În funcție de originea dintelui din peninsula Yucatan, fiecare amestec de substanțe avea o listă de ingrediente ușor diferită, însă principalele ingrediente erau în mare parte aceleași.
Uleiuri esențiale ce sugerează posibile efecte anti-inflamatorii
Uleiuri esențiale din plantele familiei de mentă (Lamiaceae) au fost, de asemenea, găsite în substanțele folosite de mayași, fapt ce sugerează posibile efecte anti-inflamatorii, arată Science Alert.
Totuși, descoperirile nu sunt complet neașteptate. Există diverse dovezi care sugerează că igiene orală era importantă pentru mayași. Oamenii din această civilizație își curățau regulat dinții, iar atunci când apărea o carie, se pare că dinții erau extrași.
Mai mult, faptul că mulți oameni beneficiau de astfel de tratamente sugerează că nu era neapărat o reflecție a statului social al unei persoane.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Sute de rămășițe de animale, găsite în depozitele rituale de la ospețele antice ale mayașilor
Cea mai veche dovadă a calendarului mayaș a fost găsită într-o piramidă din Guatemala
Arheologii explorează un oraș mayaș scufundat. Ce au descoperit?