Giganți de piatră vechi de 3.000 de ani, descoperiți de arheologi la Mont’e Prama
Giganții de piatră au o vechime de 3.000 de ani și au fost găsiți de către arheologi în necropola Mont’e Prama din Sardinia.
Necropola este situată pe versanții Mont’e Prama, un deal împărțit într-un complex în formă de paralelipiped și unul în formă de serpentină, păzit de un turn din cultura Nuraghi, notează Heritage Daily.
Săpăturile anterioare au revelat sculpturi în piatră create de civilizația nuragică, o cultură din Sardinia care a trăit între epoca bronzului și până în perioada romană. Nuragicii și-au luat numele de la construcțiile mari de tip turn-cetate denumite Nuraghi, construite în toate părțile insulei.
Ce sunt giganții de piatră din Mont’e Prama?
Civilizației i se atribuie și construcția Mormintelor Giganților, o colecție de peste 800 de morminte megalitice gigantice cu galerii, făcute fie în așa-numitul format de „tip plăci” sau de „tip bloc”.
Giganții de piatră descoperiți recent în Mont’e Prama sunt în număr de doi și înfățișează lupători Cavalupo cu scuturi înfășurate în jurul corpului. Descoperirea se adaugă unui grup de alte peste 30 de statui de luptători, războinici și arcași excavate anterior în 1974 lângă Cabras, în provincia Oristano.
Giganții de piatră Mont’e Prama au de obicei ochi în formă de disc și se crede că înfățișează eroi mitici necunoscuți care păzeau un mormânt sau, eventual, un Panteon al divinităților nuragice.
Cultura antică mediteraneană
„Cele două blocuri mari și grele de trunchi vor necesita mult timp pentru a fi eliberate de sedimentele din jurul lor și pentru a fi pregătite pentru o recuperare în siguranță”, a declarat Monica Stochino, coordonatorul Ministerului Culturii pentru sudul Sardiniei.
„Este o descoperire excepțională”, a spus ministrul italian al Culturii, Dario Franceschini, adăugând că aceasta va pune cultura antică mediteraneană într-o lumină nouă. „Două bijuterii noi se adaugă farmecului misterios al acestui grup de statui”, a spus el.
Vă recomandăm să citiți și:
Cum arăta peisajul cu 4.000 de ani înainte de Stonehenge? Un studiu a găsit răspunsul
Kom El Shoqafa sau „Teatrul morților”, catacombele care adăpostesc sute de cadavre
Craniile umane, rămase în urma sacrificiilor rituale, erau expuse public în urmă cu 1.000 de ani