Topirea stratului de gheață din Norvegia a scos la iveală o mulțime de săgeți incredibil de bine conservate din trecutul îndepărtat.
Ansamblul de săgeți a fost găsit în jurul petelor de gheață din Munții Jotunheimen, în sudul Norvegiei, în timpul unei expediții din 2019 a proiectului „Secretele gheții“ , o echipă de arheologi care cercetează ghețarii care se retrag în căutarea unor relicve istorice.
Una dintre cele mai impresionante descoperiri include o săgeată din Epoca Fierului, veche de aproximativ 1.500 de ani, care a fost găsită înfiptă în solul înghețat înainte de a fi dezghețată cu ajutorul apei.
Echipa a descris starea acestei săgeți ca fiind „impresionantă”, observând că încă mai avea vârful ascuțit din fier și, incredibil, penele încă erau prezente.
Este neobișnuit ca penele să nu se fi degradat complet. Aceasta nu a fost nici pe departe singura săgeată găsită în sit. O expediție anterioară în zonă, în 2013, a scos la iveală o săgeată tipică epocii vikingilor (793-1066 d.Hr.).
S-a presupus că acesta a fost singurul artefact dintre cele aflate în stratul de gheață. Cu toate acestea, între 2013 și 2019, stratul de gheață s-a retras aproximativ 100 de metri ca urmare a dezghețului provocat de încălzirea temperaturilor legate de schimbările climatice.
Deși aceasta este o veste foarte proastă pentru sănătatea stratului de gheață, a ajutat la descoperirea mai multor comori pierdute de mult timp.
Echipa a descoperit alte șapte săgeți în timpul cercetării din 2019, dintre care una dintre ele era o săgeată găsită zăcând într-un iaz de apă, estimată a avea o vechime de aproximativ 4.000 de ani, din epoca de piatră. De asemenea, au găsit un vârf de săgeată rar și „neobișnuit” care datează din anul 600 d.Hr. și o săgeată cu vârf din coarne de cerb din aproximativ aceeași perioadă.
„Plănuim să ne întoarcem la sit cu un sondaj sistematic la scară largă corespunzător. Cele opt săgeți recuperate din sit, cu doar un sondaj limitat, ne spun că este inevitabil să existe mai multe săgeți aici care așteaptă să fie descoperite”, a anunțat Secrets of the Ice.
„A fost foarte puțină zăpadă în această iarnă în zona în care se află situl, astfel încât condițiile pentru topirea gheții și pentru cercetarea arheologică ar putea deveni excelente în această toamnă. Ca întotdeauna, temperaturile din timpul verii vor decide.”
Chiar anul trecut, echipa Secrets of the Ice a dezvăluit poate una dintre cele mai uimitoare descoperiri ale sale: schiuri bine conservate, care au zăcut neatinse timp de aproximativ 1.300 de ani, având încă legăturile de mesteacăn și cureaua de piele. Se crede că această descoperire este cea mai bine conservată pereche de schiuri din această perioadă descoperită vreodată, scrie IFL Science.
Un inventator a creat arcul cu săgeată care nu ratează niciodată
Un protector al populațiilor amazoniene din Brazilia, omorât cu o săgeată de un trib izolat
Săgeata timpului: de ce ne amintim trecutul, dar nu şi viitorul?