Mumia unei păsări egiptene antice, uitată de mult timp în depozite și etichetată greșit ca fiind un șoim, a fost analizată, în sfârșit, de oamenii de știință.
Cercetătorii au aflat că mumia veche de 1.500 de ani nu este un șoim, ci probabil un ibis sacru (Threskiornis aethiopica), o pasăre rătăcitoare cu picioare mici și un cioc lung și curbat, pe care egiptenii antici o sacrificau adesea lui Thoth, zeul lunii, al calculelor, al învățării și al scrisului.
„Nu numai că aceasta a fost cândva o creatură vie, a fost și un element sacru, ceva religios”, a declarat într-un comunicat Carol Ann Barsody, masterandă în arheologie la Universitatea Cornell, care a condus proiectul.
Cu toate acestea, Universitatea Cornell nu are nicio înregistrare a sosirii mumiei în colecțiile sale.
Barsody a suspectat inițial că mumia a sosit ca parte a unui transport de obiecte din 1884, care includea mumia umană Penpi, un scrib tebian. După ce a făcut cercetări suplimentare, ea a descoperit că niciun alt artefact egiptean nu a sosit împreună cu Penpi.
În prezent, Barsody crede că mumia face parte dintr-o donație din 1930 făcută de un absolvent al Universității Cornell, John Randolph, scrie LiveScience.
Împreună cu Frederic Gleach, conferențiar și curator al colecțiilor de antropologie de la Cornell, Barsody a dus mumia la Colegiul de Medicină Veterinară, unde pasărea ușoară, de doar 942 de grame, a fost supusă unei tomografii computerizate pentru a se stabili ce era, de fapt.
Scanarea a arătat că un picior fusese fracturat înainte de procesul de mumificare și că penele și țesuturile moi erau încă conservate. De asemenea, au reușit să distingă faptul că ciocul rupt al păsării s-a produs după mumificare.
Cei doi s-au consultat apoi cu Vanya Rohwer, de la Muzeul Cornell de Vertebrate, care a identificat rămășițele ca fiind cele ale unui ibis. Acest lucru nu a fost prea surprinzător, deoarece în Egiptul antic ibisii erau crescuți în număr mare datorită popularității lor, în special în ceea ce privește utilizarea lor ca ofrande.
Inițial, această mumie specială a lăsat echipa perplexă din cauza modului în care egiptenii antici pregătiseră pasărea. La examinarea tomografiei computerizate, aceștia nu au putut vedea cum a fost pliată pasărea în forma sa actuală.
Abia atunci când au folosit colecția de piei și schelete de studiu a muzeului, copiind cu atenție forma păsării prin asamblarea pieselor, au putut ajunge la concluzia că, de fapt, capul ibisului a fost răsucit și îndoit pe spate față de corp.
Sternul și cutia toracică fuseseră, de asemenea, îndepărtate – o metodă care nu este obișnuită printre mumificările de păsări.
Ibisul era o pasăre originară din Africa și era venerată nu doar în Egiptul antic, ci și în Grecia și Roma.
Thoth era descris în mod regulat ca având un corp uman și capul cu cioc lung al unei păsări. Milioane de ibis au fost găsite în necropolele egiptene, potrivit unui studiu din 2019 publicat de revista Plos One.
În prezent, Barsody colaborează cu Jack Defay, un student la inginerie electrică și informatică de la Cornell, pentru a scana mumia în vederea construirii unui model virtual 3D al păsării.
Această pasăre „a avut mai multe vieți”, a spus Barsody. „Privesc ceea ce fac ca pe o altă formă de prelungire a vieții sale incredibile”.
O mumie veche de mai bine de 800 de ani, legată cu frânghie, îi surprinde pe arheologi
O mumie extraordinar de bine conservată, descoperită la Pompeii. Care este povestea sa