Arheologii au descoperit mormântul oficialului responsabil de documentele secrete ale faraonului Userkare
Arheologii egipteni și polonezi din Saqqara, Egipt, au descoperit un mormânt aparținând unui funcționar regal din timpul domniei faraonului Userkare.
Userkare (de asemenea, Woserkare, care înseamnă „Puternic este sufletul lui Ra”) a fost al doilea faraon al celei de-a șasea dinastii, la sfârșitul secolului al XXIV-lea și începutul secolului al XXIII-lea î.Hr.
Se crede că Userkare a urcat la putere prin orchestrarea unui complot de harem cu gărzile de corp ale palatului pentru a-l ucide pe faraonul Teti, scrie HeritageDaily.
Arheologii au descoperit ceea ce ei cred că este puțul mormântului în timp ce săpau o capelă, descoperind reliefuri care îl descriu pe Mehcheczi, un funcționar regal care se ocupa de gestionarea proprietăților regale.
Capela nu era terminată în momentul morții
Reliefurile sugerează că Mehczeczi a fost admis la secretele arhivei faraonului, presupunându-se că acesta avea acces la documentele create la cancelaria regală înainte ca acestea să fie publicate.
Capela nu era terminată în momentul morții lui Mehczeczi, fiind vizibile schițe de animale sacrificate, cu cerneală neagră pe tencuială de var.
Mormântul și capela se află la marginea estică a unui șanț uscat dreptunghiular mare, care înconjoară complexul funerar al Piramidei în trepte dedicat faraonului Djoser.
Șanțul a rămas în uz timp de câteva sute de ani după domnia faraonului, dar astăzi este aproape în întregime acoperit de moloz și nisip adus de vânt din deșert.
Capela este de o frumusețe excepțională
„Am dezvăluit doar fațada capelei, interiorul așteptând următorul sezon de săpături. Mehczeczi a fost în mod clar capabil să angajeze o echipă eficientă de meșteri, capela sa este decorată cu reliefuri de o frumusețe excepțională care dezvăluie o mână extrem de pricepută – linii elegante și modelare subtilă comparabile cu reliefurile din mormântul lui Merefnebef (un vizir de la curtea faraonului Userkare)”, a declarat Kamil O. Kuraszkiewicz, de la Facultatea de Studii Orientale a Universității din Varșovia.
Săpăturile s-au încheiat pentru acest sezon, echipa de cercetători plănuind să exploreze ce a mai rămas sub capelă și să determine dacă mormântul a fost jefuit recent.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Înmormântări prin incinerare, folosind o urnă în altă urnă, au fost descoperite în Franța
Cercetătorii dezvăluie ritualurile de înmormântare din „cel mai vechi oraș din lume”
Mormântul unui războinic scit a scos la iveală o descoperire unică