Descoperirea care i-a uimit pe arheologi. O necropolă feniciană unică, scoasă la lumină

29 04. 2022, 15:00

Muncitorii care modernizează alimentarea cu apă în sudul Spaniei au dat peste o necropolă unică, bine conservată, formată din bolți subterane de calcar, unde fenicienii care au trăit în peninsula iberică acum 2.500 de ani își depuneau morții.

Arheologii care au explorat situl – care a fost descoperit printre ruinele romane din orașul Osuna, la 90 km est de Sevilla – spun că cimitirul datează din secolul al IV-lea sau al V-lea î.Hr. și este neobișnuit, deoarece astfel de situri se găsesc în mod normal în zonele de coastă.

Deși ruinele locale ale orașului roman Urso sunt bine cunoscute, descoperirea necropolei feniciene i-a uimit pe arheologi și pe localnici.

Singurele descoperiri similare au fost făcute în jurul coastei Cadizului, care a fost fondat de fenicieni în anul 1100 î.Hr. și care este unul dintre cele mai vechi orașe locuite din Europa.

„Vestigii de o valoare istorică incontestabilă”

Cercetările preliminare au scos la iveală până acum opt cavouri funerare, precum și scări și zone care se crede că au servit ca atriumuri.

Departamentul de cultură și patrimoniu istoric al guvernului regional andaluz, care supervizează săpăturile, a declarat că arheologii  au descoperit „o serie de vestigii de o valoare istorică incontestabilă” care „nu au precedent în Andaluzia interioară”.

Arheologul principal, Mario Delgado, a descris descoperirea ca fiind semnificativă și neașteptată. „Pentru a găsi o necropolă din epoca feniciană și cartagineză cu aceste caracteristici – cu opt morminte cu puț, atriumuri și scări de acces – ar trebui să te uiți în Sardinia sau chiar în Cartagina”, a spus el, potrivit The Guardian.

Rosario Andújar, primarul din Osuna, a declarat că descoperirea a determinat deja o reexaminare a istoriei zonei.

„Știm cu toții că este destul de probabil ca săpăturile în anumite părți ale orașului nostru să scoată la iveală rămășițe care au valoare istorică, dar niciodată nu am mai mers atât de adânc până acum”, a declarat Andújar, care a vizitat situl scos la lumină.

Necropola ar fi fost construită pentru cei din ierarhiile sociale înalte

Andújar a adăugat că noile dovezi ale unei prezențe feniciene și cartagineze în zonă „nu schimbă istoria, dar schimbă ceea ce știam până acum despre istoria orașului Osuna și ar putea fi un punct de cotitură”.

Primarul a declarat că, deși mai trebuie efectuate mai multe cercetări, natura luxoasă a necropolei sugerează că aceasta a fost construită pentru cei aflați la „cel mai înalt nivel” al ierarhiei sociale.

„Atât mormintele în sine, cât și spațiile rituale care sunt examinate sugerează că acesta nu a fost un loc de înmormântare oarecare.”

Osuna, care are o populație de aproape 18.000 de locuitori, a ajuns în atenția publicului în urmă cu opt ani, când părți din cel de-al cincilea sezon al serialului Game of Thrones au fost filmate în oraș.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Morminte ascunse în deșert, vechi de 4.500 de ani, dezvăluie secretele civilizației nubiene

Șapte perechi de „broșe-farfurie” au fost găsite în șapte morminte din Anglia

Cinci morminte egiptene antice, uimitor de bine conservate, dezgropate în Saqqara

Un sarcofag antropomorf, descoperit printre noile morminte dezvăluite sub Catedrala Notre-Dame