În 2003, arheologii care căutau dovezi ale migrației oamenilor moderni din Asia spre Australia au dat peste un schelet mic și destul de complet al unei specii umane dispărute pe insula indoneziană Flores, care a ajuns să fie cunoscută sub numele de Homo floresiensis.
Inițial, s-a crezut că specia a supraviețuit până relativ recent, în urmă cu aproximativ 12.000 de ani, înainte ca analize ulterioare să împingă această dată înapoi la aproximativ 50.000 de ani.
Acum, un profesor de antropologie de la Universitatea din Alberta spune că dovezile care arată că existența continuă a speciei ar fi putut fi trecută cu vederea, iar aceasta ar putea fi încă în viață astăzi.
Într-un articol pentru The Scientist, care promovează viitoarea sa carte Between Ape and Human, Gregory Forth susține că paleontologii și alți oameni de știință au trecut cu vederea cunoștințele și relatările indigenilor despre un „om-maimuță” care trăia în pădurile din Flores.
„Scopul meu a fost de a găsi cea mai bună explicație, adică cea mai rațională și cea mai bine susținută empiric, a relatărilor despre aceste creaturi”, a scris Forth, potrivit IFL Science.
„Acestea includ rapoarte a peste 30 de martori oculari. Astfel, am ajuns la concluzia că cel mai bun mod de a explica ceea ce mi-au spus este că un hominin non-sapiens a supraviețuit pe Flores până în prezent sau în vremuri foarte recente”.
El scrie că zoologia populară locală a poporului Lio, care locuiește pe insulă, conține povești despre oameni care se transformă în animale pe măsură ce se deplasează și se adaptează la noi medii.
„După cum au arătat cercetările pe teren, astfel de schimbări presupuse reflectă observațiile locale privind asemănările și diferențele dintre o presupusă specie ancestrală și descendenții săi”, spune el.
Lio identifică aceste creaturi ca fiind animale, neavând limbajul complex sau tehnologia pe care o posedă oamenii. Cu toate acestea, se remarcă asemănarea lor stranie cu oamenii.
„Pentru Lio, apariția omului-maimuță ca ceva incomplet uman face ca această creatură să fie anormală și, prin urmare, problematică și tulburătoare”, a scris Forth.
Deocamdată, cea mai apropiată dată în care putem susține că H. floresiensis a fost în viață îi plasează tot acum 50.000 de ani.
„Instinctul nostru este de a-i considera pe oamenii-maimuță din Flores ca fiind complet imaginari. Dar, luând în serios ceea ce spun oamenii din Lio, nu am găsit niciun motiv întemeiat pentru a crede acest lucru”, conchide el.
„Ceea ce spun ei despre aceste creaturi, completat de alte tipuri de dovezi, este pe deplin în concordanță cu o specie de hominizi supraviețuitori sau cu una care a dispărut doar în ultimii 100 de ani.”
Cine s-a stabilit definitiv mai întâi pe Podișul Tibetan, Omul de Denisova sau Homo Sapiens?
Dovezile arheologice care arată că Homo sapiens a înfruntat clima subcarpatică
Cel mai vechi mormânt creat intenționat de Homo sapiens în Africa, găsit de arheologi