De ce aduce ouă Iepurașul de Paște? Iată care sunt originile tradiției

22 04. 2022, 15:00

Paștele reprezintă apogeul Săptămânii Sfinte, atunci când Iisus Hristos a fost crucificat, iar mai apoi a înviat din morți. Este o perioadă a anului în care oamenii se gândesc la un nou început, pe măsură ce temperaturile mai calde ale primăverii readuc la viață natura.

Este și o perioadă a tradițiilor și legendelor care nu întotdeauna au un fundament biblic. O astfel de poveste este cea a Iepurașului de Paște, un animal magic care apare în fiecare an pentru a aduce ouă. Originile acestui mit sunt îndelung dezbătute, existând teorii care plasează această tradiție acum câteva secole, indică Wales Online.

Povestea iepurașului magic este sinonimă cu Paștele, dar cu toate acestea nu își are rădăcinile în Biblie. Mai degrabă, originile sale sunt legate de un festival păgân. Se crede că denumirea de Paște vine de la Eostre, zeița anglo-saxonă a primăverii. Companionul acesteia era un iepure de câmp care, în mod tradițional, reprezintă conexiunea sezonului cu fertilitatea și renașterea, datorită capacităților crescute de reproducere a acestui animal.

Așadar, de ce aduce ouă Iepurașul de Paște?

Ideea că acest animăluț aduce ouă copiilor poate fi legată de perioada secolului XVIII. Tradiția orală a acelei perioade este marcată de circulația pe scară largă poveștii Osterhase, despre iepurașul care depunea ouă colorate.

Copiii se pregăteau pentru sosirea Osterhase – care se traduce prin Iepurașul de Paște – construind cuiburi în care animalul să depună ouăle. Se credea că iepurașul putea să separe copiii cuminți de cei obraznici și asta înainte de festival. Se pot observa aici asemănările cu Moș Crăciun.

În timp, coșurile au înlocuit cuiburile și așa a apărut tradiția vânătorii de ouă. Practica mai recentă a înlocuit ouăle vopsite cu unele din ciocolată. Modelul acesta își are originile în secolul XIX, ca urmare a dezvoltării industriei de ciocolată.

Tradiția dulce a ouălor de Paște

În ceea ce privește Iepurașul de Paște, ouăle sunt un simbol al primăverii, laitmotiv pentru renașterea vieții. Din punct de vedere al Creștinismului, se consideră că reprezintă reînvierea lui Hristos, precum și ieșirea din mormânt a acestuia.

Consumul de ouă era interzis în timpul Săptămânii Mari. În schimb, acestea erau păstrate, fierte și vopsite în perioada premergătoare festivalului.

Astfel, acesta este unul dintre motivele pentru care Iepurașul de Paște aduce ouă copiilor. Oricare ar fi rațiunea, totul este magic.

Vă mai recomandăm și:

Papa Francisc, apel la un armistițiu de Paște în Ucraina

Cel mai mare iepure din lume a dispărut. Se crede că a fost furat

Câți dintre români își vor petrece Paștele acasă în acest an?

Sfântul Valentin. Cine a fost și de ce îl sărbătorim pe 14 februarie?