Sute de rămășițe de animale, găsite în depozitele rituale de la ospețele antice ale mayașilor

19 04. 2022, 15:00

Arheologii au descoperit sute de rămășițe de animale plasate ca depozite rituale de la mesele antice ținute în orașul mayaș Palanque.

Descoperirea a fost făcută de cercetătorii din cadrul Proiectului Arheologic Palenque al Institutului Național de Antropologie și Istorie (INAH), unde echipa a găsit rămășițe de animale, cărbune, mărgele mici făcute din scoici și o piatră verde, depozitate ritualic în El Palacio.

El Palacio este cel mai mare complex din cadrul ruinelor din Palanque, servind probabil drept centru ceremonial și administrativ în secolele VII și VIII d.Hr.

O structură unică în lumea mayașă

Interiorul complexului este un labirint format din 12 camere sau „case”, două curți și turnul, o structură pătrată cu patru niveluri, unică în lumea mayașă.

Contextul depozitelor corespunde cu organizarea de banchete, după care atât mâncarea, cât și obiectele folosite erau plasate în cavități și arse. O astfel de activitate se făcea pentru a începe în mod ceremonios construcția unor proiecte majore sau pentru evenimente rituale.

Rămășițele din depozite au fost identificate printr-un proces de cernere cu apă și material plutitor în care cercetătorii au construit două suporturi de lemn cu o plasă îngustă pe pârâul Otulúm din apropiere.

Sute de rămășițe de animale, supuse ritualurilor mayașe

Potrivit HeritageDaily, un depozit a fost excavat în Casa B, în colțul de sud-vest al El Palacio. Prin cernere au fost identificate 17 specii, dintre care 58% corespund peștilor, 19% moluștelor, 11% crustaceelor, 5% păsărilor, 4% reptilelor și 3% mamiferelor.

Un alt zăcământ situat în Casa E conținea 70% din speciile identificate, constând în 12% pești și 10% moluște, în timp ce cele mai mici procente sunt reprezentate de reptile, mamifere și păsări.

Depozitele indică faptul că locuitorii din Palenque au exploatat în principal resursele speciilor de apă dulce din apropiere, cum ar fi pârâurile, mlaștinile, lagunele și râurile, cum ar fi pârâul Michol și laguna Catazajá sau râul Usumacinta, acesta din urmă în Jonuta, Tabasco.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Arheologii explorează un oraș mayaș scufundat. Ce au descoperit?

Originile surprinzătoare ale mayașilor și porumbului care i-a susținut ca popor, prezentate într-un nou studiu

Plantații sacre de cacao ale civilizației maya, găsite în sfârșit de cercetători

Sute de situri antice ale mayașilor, ascunse sub Mexicul de azi, dezvăluie o influență misterioasă