Un cutremur devastator din Atacama, despre care nu s-a știut niciodată, i-a făcut pe oameni să se ascundă timp de 1.000 de ani
Un cutremur gigantic care a declanșat un tsunami și care a lovit nordul Chile în urmă cu 3.800 de ani a provocat atâtea distrugeri, încât a fost nevoie de 1.000 de ani pentru ca oamenii să se întoarcă la țărm, spun cercetătorii.
Cutremurul antic ar fi avut o magnitudine de aproximativ 9,5 și a fost atât de puternic încât a generat un tsunami care a aruncat bolovani în interiorul Noii Zeelande, aflată la mii de kilometri.
Descoperirea este evidențiată de structurile terestre ridicate (denumite și depozite litorale) și de eșantioane de roci marine, scoici și viețuitoare marine aduse departe de țărm de valurile tsunami-ului în întinderile mai înalte ale deșertului Atacama din Chile.
Regiunea deșertului Atacama, deosebit de vulnerabilă la cutremure
„Am găsit dovezi de sedimente marine și o mulțime de ființe care ar fi trăit liniștite în mare înainte de a fi aruncate în interiorul uscatului”, spune geologul și specialistul în tsunami James Goff de la Universitatea din New South Wales, Australia.
Echipa de cercetători, condusă de antropologul Diego Salazar de la Universitatea din Chile, a efectuat mai mulți ani cercetări în regiunea deșertului Atacama, care este deosebit de vulnerabilă la cutremure din cauza apropierii sale de convergența dintre plăcile tectonice Nazca și America de Sud.
Acest fenomen și reacția sa seismică au dus la cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată, cutremurul Valdivia din 1960 din sudul Chile.
Cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată
Cu mii de ani înainte, se pare că aceleași tensiuni tectonice au dus la un precursor la fel de diabolic, dar nedocumentat, în nordul țării.
În investigațiile lor, cercetătorii au folosit datarea cu radiocarbon pentru a avea o idee despre vârsta depozitelor litorale, care se întind pe aproximativ 600 de kilometri de coastă din Chile.
Citirile din mai multe situri de depunere sugerează existența unui „eveniment tectonic care ar fi ridicat depozitele litorale de-a lungul întregii regiuni de studiu, ar fi generat un tsunami și ar fi declanșat tulburări sociale la scară regională”, scriu cercetătorii în lucrarea lor, potrivit ScienceAlert.
La momentul evenimentului, oamenii care trăiau în această parte a lumii erau comunități de vânători-culegători. Dovezile arheologice sugerează că valul tsunami generat de cutremur a răsturnat structurile lor de piatră.
Zona a rămas nelocuită timp de 1.000 de ani
Efectele asupra oamenilor suficient de norocoși care au supraviețuit dezastrului imediat au fost de lungă durată, dovezile sugerând că zona a rămas nelocuită de populația umană timp de 1.000 de ani, în ciuda faptului că oamenii au trăit pe această porțiune de coastă timp de aproape 10 milenii înainte de criză.
Cu timpul și cu trecerea a zeci de generații, oamenii au reușit în cele din urmă să se întoarcă la ocean aproximativ 1.000 de ani mai târziu.
Pe lângă faptul că facilitează înțelegerea noastră istorică, cercetarea reprezintă o notă de avertizare cu privire la riscurile pe care le-ar putea prezenta în viitor cutremurele la fel de puternice, spun cercetătorii.
Descoperirile sunt raportate în Science Advances.
Vă recomandăm să mai citiți și:
O alunecare de teren din Marea Roșie, veche de 500 de ani, ar putea declanșa un tsunami devastator
Un tsunami misterios care s-a răspândit anul trecut în lumea întreagă, în sfârșit explicat
Un tsunami a lovit coasta Chile, în urmă cu aproape 300 de ani, dar nimeni nu a știut până acum