Dieta de pe Nil. Ce obiceiuri alimentare aveau egiptenii antici?

17 04. 2022, 19:00

Egiptenii antici mâncau foarte bine, prin comparație cu oamenii altor civilizații ale vremurilor. Fluviul Nil oferea apa necesară pentru animale și ținea terenurile fertile pentru recolte. Într-un sezon bun, câmpurile Egiptului puteau hrăni din plin fiecare persoană din țară și cu toate acestea tot mai rămânea destul pentru depozitare.

Multe dintre lucrurile pe care le cunoaștem despre alimentația egiptenilor antici provin de la imaginile pictate pe pereții mormintelor, care ne ajută să ne facem o idee despre creșterea, vânarea  și prepararea mâncării.

Principalele forme de gătit erau reprezentate de coacere, fierbere, grătar, prăjirea alimentelor, prepararea de tocănițe, dar și prăjirea mâncării, indică History Hit.

Mesele zilnice și cele de la ocazii speciale

Majoritatea egiptenilor antici consumau două mese pe zi: una de dimineață, compusă din pâine și bere, urmată de o cină copioasă compusă din legume, carne și mai multă pâine și bere.

Banchetele începeau undeva după-masa. Bărbații necăsătoriți și femeile erau separați, iar locul era alocat în funcție de statutul social. Servitoarele veneau apoi cu carafe de vin, timp în care dansatorii erau acompaniați de muzicieni care cântau la harpă, lăută, tobe, tamburine și clape.

Pâinea și berea erau alimentele de bază ale egiptenilor antici

Principala cereală cultivată în statul de pe Nil era grâul cojit, care mai întâi era măcinat în făină. Sarcina era una dificilă și cel mai adesea era efectuată de femei. Pentru accelerarea procesului, era adăugat nisip în moară, lucru care este cât se poate de vizibil în dinții mumiilor. Făina era mai apoi amestecată cu apă și drojdie, iar aluatul era pus într-o formă de piatră și copt într-un cuptor de piatră.

Egiptenii antici iubeau usturoiul și ceapa verde, două dintre cele mai populare legume, dar care erau folosite și în scopuri medicinale. Legumele sălbatice erau și ele folosite: ceapă, praz, salată verde, țelină (se consuma crudă sau pentru a aroma tocănița), castraveți, ridichi și napi, pepeni si tulpini de papirus. Legumele și leguminoasele ca mazărea, fasolea, lintea și năutul erau folosite ca sursă principală de proteină.

Carnea era considerată un aliment de lux

Carnea era considerată un aliment de lux și nu era consumată atât de des în Egipt. Bogații din acele vremuri savurau carnea de porc și de oaie. Vita era chiar și mai scumpă și consumată în cadrul festivităților sau cu ocazii speciale.

Vânătorii puteau prinde o varietate mare de animale precum cocori, hipopotami și gazele. Dacă aveau chef de ceva mai mic, egiptenii antici puteau degusta șoarecii sau aricii. Aceștia din urmă erau preparați în argilă.

Ceva mai comună decât carnea roșie era carnea de pui, care putea să fie vânată de cei săraci. Aici se puteau include rațele, porumbeii, gâștele, potârnichi, prepelițe, lebede sau struți. Ouăle de rață, lebădă și gâscă erau și ele consumate cu regularitate. Egiptenii antici sunt cei care au inventat delicatesa din ficat de gâscă.

Peștele era o mâncare ceva mai controversată

Ciudat pentru o civilizație dezvoltată în jurul unui râu, dar există unele dispute cu privire la faptul dacă vechii egipteni consumau sau nu pește. Imaginile păstrate stau însă dovadă pentru folosirea peștelui, prin portretizarea sulițelor de pescuit sau ale plaselor.

Unii pești erau considerați a fi sacri, motiv pentru care consumul acestora nu era permis, în vreme ce alții puteau fi mâncați după ce erau gătiți. Curățarea peștelui era atât de importantă încât doar templelor le era permis acest proces.

Spre deosebire de legume, care erau cultivate tot anul, fructele erau sezoniere. Cele mai comune fructe erau curmalele, strugurii și smochinele. Acestea din urmă erau populare pentru că erau bogate în zahăr și proteine, în vreme ce strugurii puteau fi uscați și conservați ca stafide.

Egiptenii antici foloseau din plin condimentele

Nucile de cocos reprezentau un lux de import care era accesibil doar celor bogați. Mierea era cel mai apreciat îndulcitor, folosit atât la pâine, cât și la prăjituri.

Egiptenii antici se foloseau de condimente și ierburi pentru a da gust mâncării, printre care chimen, mărar, coriandru, muștar, cimbru, maghiran și scorțișoară. Majoritatea condimentelor erau importate așa că erau prea scumpe pentru a fi folosite în afara bucătăriile celor bogați. Dar acolo unde se putea erau folosite din plin.

Vă mai recomandăm și:

Cinci morminte egiptene antice, uimitor de bine conservate, dezgropate în Saqqara

Cum a fost un fetus păstrat în interiorul unei mumii egiptene antice? Cercetătorii au găsit explicația

Dieta lui Charles Darwin. Ce mânca celebrul om de știință?

Dieta de război. Povești greu de „înghițit” despre alimentația de pe front