Arheologii de la INAH efectuează un studiu al unui oraș mayaș scufundat în Lacul Atitlán, Guatemala.
În timpul Preclasicului târziu, între anii 400 î.Hr. – 250 d.Hr., mayașii au înființat o așezare majoră în interiorul lacului, pe o insuliță, formată din temple, piețe și locuințe domestice.
Lacul este de origine vulcanică, umplând o caldera enormă, formată de o erupție în urmă cu 84.000 de ani.
Se presupune că un eveniment natural legat de activitatea vulcanică a provocat o prăbușire în albia lacului, ceea ce a dus la scufundarea orașului la o adâncime cuprinsă între 12 și 20 de metri.
Popoarele care trăiau în jurul lacului erau predominant Tz’utujil și Kaqchikel. În timpul cuceririi spaniole, Kaqchikel s-au aliat inițial cu invadatorii pentru a-i învinge pe dușmanii lor istorici, mayașii Tz’utujil și K’iche’, dar au fost ei înșiși cuceriți și supuși atunci când au refuzat să plătească tribut spaniolilor.
Mai multe situri arheologice mayașe au fost descoperite în lac, inclusiv Sambaj, care se află la aproximativ 16,7 metri sub nivelul actual al lacului, și Chiutinamit, care a fost descoperit de pescarii locali.
O echipă de arheologi condusă de Helena Barba Meinecke de la Institutul Național de Antropologie și Istorie a documentat ruinele orașului pentru a înțelege procesele de subsidență și amploarea așezării în vederea conservării viitoare.
Studiul a reușit deja să localizeze mai multe clădiri noi și ceramică, permițându-le cercetătorilor să observe structurile și să înceapă să construiască o hartă a orașului.
„Cu ajutorul acestei hărți planimetrice putem stabili că situl măsoară cel puțin 200 pe 300 de metri”, a declarat Helena Barba Meinecke.
În plus, un proiect intitulat „Arheologie subacvatică în Lacul Atitlán. Sambaj 2003 Guatemala” a fost aprobat de guvernul Guatemalei. „Misiunea a permis formarea bazelor pentru un centru cultural, unde oamenii pot vizita situl printr-o reconstrucție digitală”, a declarat reprezentantul Mexicului la Convenția UNESCO din 2001, potrivit Heritage Daily.
Joya de Cerén sau „Pompeii din El Salvador”. Satul mayaș, îngropat sub cenușă
Un studiu pune la îndoială ipoteza că mayașii ar fi dispărut din cauza secetelor
Piramidă mayașă, construită din cenușa unui vulcan uriaș. Erupția lui a răcit planeta