O echipă de arheologi, din cadrul proiectului Lyobaa, realizează un nou studiu pentru a explora lumea subterană din zona arheologică Mitla.
Mitla este un sit arheologic asociat cu cultura zapotecă. Acesta se află situat în Valea Oaxaca, în actualul stat Oaxaca din sudul Mexicului.
În ceea ce privește trecutul său, Mitla a fost locuită pentru prima dată de zapoteci în timpul perioadei clasice, între 100-650 d.Hr. Aceasta s-a dezvoltat mai întâi dintr-un sat fortificat, într-un mare centru religios, extrem de important pentru această cultură.
Zapotecii credeau că Mitla servea drept poartă între lumea celor vii și lumea celor morți, fiind locul în care erau înmormântați cei din elitele zapotece, numele nahuatl Mictlán însemnând „locul morților” sau „lumea de dincolo”.
Situl este format din cinci grupuri principale de structuri construite pe fundul văii – Grupo de las Columnas (Grupul Coloanelor), Grupo de las Iglesias (Grupul Bisericilor), Grupo del Arroyo (Grupul Arroyo), Grupo de los Adobes (Grupul Adobe) și Grupo del Sur (Grupul Sudic).
În cadrul unui nou studiu al Proiectului Lyobaa, cu sprijinul Institutului Național de Antropologie și Istorie (INAH), cercetătorii folosesc tehnici de prospectare geofizică pentru a confirma existența unor camere și pasaje subterane nedetectate anterior sub Mitla.
Echipa va aplica radarul de penetrare a solului, tomografia de rezistivitate electrică a subsolului și tomografia de refracție a zgomotului seismic pentru identificarea cavităților și a spațiilor subterane, cum ar fi tuneluri sau morminte, precum și pentru a sprijini conservarea zonei prin cartografiere și prevenirea riscului seismic, potrivit Heritage Daily.
„Acestea sunt tehnologii complementare. GPR trimite unde în subteran, iar tomografia electrică studiază schimbările în proprietățile electrice ale corpurilor de sub suprafață. În plus, tomografia de reducere a zgomotului seismic analizează cum și cu ce viteză călătorește sunetul”, a declarat arheologul Denisse Argote Espino din cadrul INAH.
Stele de mare, descoperite de arheologi la Templo Mayor din fosta capitală aztecă Tenochtitlan
Arheologii folosesc raze cosmice pentru a scana Marea Piramidă din Giza
Arheologii au identificat rolul pe care Stonehenge îl avea în măsurarea timpului