În anii 560 d.Hr., elitele avare au înființat un imperiu centrat pe Bazinul Carpaților, care a durat mai bine de 200 de ani.
Avarii sunt cunoscuți în primul rând din surse istorice bizantine, care au documentat și au pus sub semnul întrebării apariția lor bruscă în Europa. Istoricii moderni s-au întrebat dacă sunt un grup bine organizat de migranți sau o bandă mixtă de fugari.
Cercetările arheologice au evidențiat multe paralele între Bazinul Carpaților și artefactele nomade eurasiatice (arme, vase, hamuri de cai), de exemplu un pectoral de aur în formă de lunulă folosit ca simbol al puterii. Mai știm că avarii au introdus în Europa scărița pentru cai. Cu toate acestea, până acum originea lor nu a putut fi urmărită în largile stepe eurasiatice, scrie Heritage Daily.
În acest studiu, o echipă multidisciplinară formată din cercetători de la Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology din Leipzig, ELTE University și Institute of Archaeogenomics of Budapest, Harvard Medical School din Boston, Austrian Academy of Sciences și Institute for Advanced Study de la Princeton, a analizat 66 de indivizi din Bazinul Carpatic.
Studiul a inclus cele mai bogate opt morminte descoperite vreodată făcute de elitele avare, pline de obiecte de aur, precum și alți indivizi din regiune dinaintea și din timpul epocii avare.
„Adresăm o întrebare care a fost un mister timp de mai bine de 1400 de ani: cine au fost elitele avare, misterioșii fondatori ai unui imperiu care aproape a zdrobit Constantinopolul și a condus timp de mai bine de 200 de ani pământurile Ungariei, României, Slovaciei, Austriei, Croației și ale Serbiei de astăzi?”, explică Johannes Krause, autorul principal al studiului.
Avarii nu au lăsat înregistrări scrise despre istoria lor, iar aceste prime date la nivelul genomului oferă indicii solide despre originile lor.
„Contextualizarea istorică a rezultatelor arheogenetice ne-a permis să restrângem perioada de migrare propusă a Avarilor. Aceștia au parcurs peste 5.000 de kilometri în câțiva ani din Mongolia până în Caucaz, iar după încă 10 ani s-au stabilit în ceea ce este acum Ungaria. Aceasta este cea mai rapidă migrație pe distanțe lungi din istoria omenirii pe care o putem reconstrui până în acest moment”, explică Choongwon Jeong, coautor al studiului.
„Pe lângă afinitatea lor clară față de Asia de Nord-Est și originea lor probabilă dată de căderea Imperiului Rouran, vedem, de asemenea, că elitele avare din secolul al VII-lea arată o origine non-locală de 20-30%, probabil asociată cu Caucazul de Nord și Stepa din Asia de Vest, ceea ce ar putea sugera o migrație ulterioară din stepă după sosirea lor în secolul al VI-lea”, spune Guido Gnecchi-Ruscone, un alt coautor al studiului.
Originea din Asia de Est se găsește la indivizi din mai multe situri din zona centrală de așezare între Dunăre și râul Tisa din Ungaria centrală de astăzi. Cu toate acestea, în afara regiunii de așezare primară, găsim o variabilitate ridicată a nivelurilor de amestec interindividuale, în special în situl Kölked din sudul Ungariei. Acest lucru sugerează o elită a avarilor imigranți care conduce o populație diversă cu ajutorul unei elite locale eterogene.
Aceste rezultate interesante arată cât de mult potențial există în colaborarea fără precedent dintre geneticieni, arheologi, istorici și antropologi pentru cercetările privind „perioada migrației” în primul mileniu d.Hr.
Studiul a fost publicat în revista Cell.
Vă recomandăm să citiți și:
Cum au dispărut neanderthalienii din Peninsula Iberică? Uneltele ar putea oferi răspunsul