Cu mult timp înainte ca incașii să se dezvolte în Peru și să înceapă să-și venereze zeul soarelui, o civilizație puțin cunoscută construia cel mai vechi observator solar cunoscut din America.
Deși nu sunt la fel de vechi ca siturile precum Stonehenge, aceste ruine antice, cunoscute sub numele de Chankillo, sunt considerate o „capodoperă a geniului creativ uman”, având caracteristici unice nemaivăzute nicăieri în lume.
Aflat în deșertul de coastă din Peru, situl arheologic conține un șir celebru de 13 turnuri de piatră, care împreună trasează orizontul unui deal, de la nord la sud.
În afară de această structură remarcabilă, cunoscută sub numele de Cele Treisprezece Turnuri, ruinele observatorului includ și un complex cu trei pereți, aflat în vârful dealului, numit Templul Fortificat și două complexe de clădiri numite Observatorul și Centrul Administrativ.
Terminat cu peste 2.300 de ani în urmă și abandonat în primul secol d.Hr., cel mai vechi observator solar din America a rămas un mister pentru călători timp de secole.
Abia când au început săpăturile oficiale, la începutul secolului al XXI-lea, arheologii și-au dat seama la ce se uitau.
Pe fundalul unui peisaj deșertic și în plină zi, structurile de piatră de pe deal, care se întind pe aproximativ 300 de metri, nu par să aibă o prea mare importanță. Însă povestea se schimbă în timpul dimineții și al serii.
Pe măsură ce Soarele răsare în est, un glob de lumină apare undeva de-a lungul crestei turnurilor. Pe măsură ce trece anul, se modifică poziția răsăritului, marcând de fiecare dată alt turn, scrie Science Alert.
La solstițiul de vară, de exemplu, răsăritul apare în dreapta primului turn, numărat de la dreapta la stânga. Iar la solstițiul de iarnă, răsăritul soarelui apare în stânga primului turn, numărat de la stânga la dreapta.
Turnurile din Chankillo au fost amplasate atât de atent încât, atunci când un privitor stă într-un anumit punct de observare de sub creastă, poate spune în ce perioadă a anului se află cu o marjă de eroare de doar două sau trei zile, pe baza răsăritului sau apusului soarelui.
Punctul de observație care privește spre vest spre creastă (acesta este complexul de construcții „Observatorul”) folosește apusul. În ceea ce se crede că este punctul de observare din est, tot ce a mai rămas este conturul incomplet de piatră al unei încăperi, dar se află într-o locație simetrică și ar fi folosit răsăritul soarelui.
Echinocțiul din septembrie, de exemplu, este definit atunci când Soarele apune între al șaselea și al șaptelea turn.
Civilizația antică care a proiectat cel mai vechi observator solar din America este foarte puțin cunoscută, dar ar fi fost una dintre cele mai vechi culturi din America. De fapt, această cultură precede cultura Inca, care a excelat și la astronomie, cu mai bine de 1.000 de ani.
Deoarece ruinele Chankillo atribuite acestei civilizații se află în deșertul de coastă dintre râul Casma din Peru și râul Sechin, constructorii inițiali sunt acum cunoscuți drept cultura Casma-Sechin.
Similar cu incașii, această civilizație ar fi considerat probabil că Soarele este o divinitate. Scările care duc la fiecare turn sugerează cu tărie că situl a fost folosit cândva pentru ritualuri.
Conform săpăturilor arheologice, observatorul a fost construit probabil cândva între 500 și 200 î.Hr. Apoi, din anumite motive, situl a fost abandonat, iar turnurile au căzut în paragină. În perioada lor de glorie, arheologii spun că structurile ar fi fost tencuite cu galben, ocru sau alb și pictate cu graffiti sau amprente.
Chiar dacă acum nu mai sunt decorate și se destramă, rămășițele acestor turnuri de piatră încă înregistrează cu fidelitate zilele anului. În prezent se fac eforturi de conservare pentru a menține acuratețea calendarului antic.
În 2021, Complexul Arheoastronomic Chankillo a fost încadrat oficial pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO pentru măiestria remarcabilă cu care a fost realizat și pentru informațiile pe care le oferă despre lumea societăților antice.
„Spre deosebire de aliniamentele arhitecturale pe o singură țintă astronomică găsite în multe situri antice din întreaga lume, linia de turnuri se întinde pe întregul arc anual de răsărit și de apus, așa cum este văzut din două puncte de observare distincte, dintre care unul este încă vizibil la suprafață”, se arată în descrierea UNESCO.
„Observatorul solar de la Chankillo este astfel o mărturie a punctului culminant al unei lungi evoluții istorice a practicilor astronomice din Valea Casma”, se mai enunță în descriere.
Vă recomandăm să citiți și:
Castelul Peveril, fortăreața în care erau terorizați și pedepsiți infractorii
Artefacte dintr-un mormânt princiar al poporului Piceni, expuse pentru prima dată
Locuința din copilărie a Prințesei Diana ar fi fost pe un sit unde au trăit neanderthalieni
Opere de artă superbe, vechi de 4.600 de ani, au dezvăluit o specie dispărută de gâscă