Dieta de război. Povești greu de „înghițit” despre alimentația de pe front
Dieta trupelor invadatoare rusești a fost făcută publică după ce forțele ucrainene au capturat o bucătărie complet echipată de pe câmpul de luptă.
Cu toate acestea, jalnica mâncare pe care au găsit-o în dulapuri a trezit uimirea tuturor. Videoclipul efectuat prezintă un tur al unui vehicul abandonat de trupele rusești în timpul luptelor care s-au dat.
În spațiul de depozitare al camionului au fost descoperiți mai mulți saci cu cartofi și ceapă, în vreme ce „zona de bucătărie” – care părea devastată de civili – părea să conțină și mai mulți cartofi și ceapă.
Tot mai mulți cartofi și ceapă
Soldatul-ghid, vorbitor de ucraineană, din videoclip găsește pe podea și mai mulți saci cu aceste alimente. Deschide mai apoi câteva sertare pentru descoperi vesela și un borcan cu murături. Borcanele mari erau sparte așa că murăturile nu mai puteau fi folosite, precizează Daily Record.
Se mai poate vedea și o cutie de plastic plină cu diferite condimente, care probabil erau folosite pentru a mai diversifica oarecum mesele rusești. Lipsa varietății alimentelor a fost o sursă de amuzament pentru întreaga comunitate virtuală.
Dificultatea „dietei de front”
Dincolo de orice glumă, alimentația în vreme de război, pentru cei plecați să lupte nu este un lucru care să fie tratat simplist. Soldații au nevoie de multe calorii și energie pentru a putea fi în formă maximă, dar de cele mai multe ori condițiile de front, alături de dificultățile logistice fac din hrană ceva dificil de menținut la standarde optime, indică BBC.
În vreme de război însă, nu doar cei care sunt pe front au de înfruntat o „dietă forțată”, pentru că același lucru se poate aplica și civililor rămași în urmă. Restricții alimentare pot fi condiționate de vicisitudinile conflictului, stare care să ducă la implementarea unor adevărate „diete alimentare”.
Spre exemplu, în cel de-Al Doilea Război Mondial, s-a putut vedea o raționalizare, începută în ianuarie 1940, care a schimbat obiceiurile alimentare pentru câteva generații. În timpul războiului, fiecărei persoane îi era alocată o anumită cantitate de provizii alimentare ce trebuiau să-i ajungă pentru o săptămână.
Tot felul de idei ingenioase în „bucătăriile de front”
Raționalizarea era făcută într-un fel care se dorea a fi științific. Adesea privim raționalizarea alimentelor ca pe o „dietă a înfometării”, dar necesarul zilnic estimat de calorii era undeva la 3000 kcal.
În timpul raționalizării, atât femeile cât și bărbații aveau alocate aceeași cantitate de alimente. Pe măsură ce războiul avansa, bucătăresele din „bucătăriile de front” veneau cu tot felul de idei ingenioase pentru combaterea efectelor raționalizării.
Cafeaua era practic imposibil de procurat
Morcovii erau folosiți ca alternativă pentru fructele din prăjituri și tarte datorită dulceții lor naturale. Erau chiar înfipți pe băț și oferiți copiilor drept dulciuri.
Amestecuri care trebuiau să ridice moralul au fost create pentru a înlocui delicatesele de odinioară. Homarul era înlocuit cu un amestec de pudră de ouă, brânză și salată.
Cafeaua era practic imposibil de procurat, astfel că au apărut tot felul de imitații, precum un amestec de cicoare prăjită și rădăcină de păpădie.
Vă mai recomandăm și:
Dieta lui Albert Einstein. Ce mânca marele fizician?
Dieta cu care vei cuceri lumea. Ce mâncau spartanii?
Ar putea fi dieta Paleolitică o metodă eficientă de a pierde în greutate?
Dieta nordică scade colesterolul și glicemia chiar și atunci când nu slăbim