O barieră de gheață înaltă de 3.000 de etaje ar fi împiedicat primii oameni să pășească în Lumea Nouă, prin bucățile de pământ care cândva legau Asia de Americi.
Aceste descoperiri indică faptul că primii oameni din Americi s-au folosit în schimb de bărci pentru a străbate coasta Pacificului. Există două ipoteze principale privitoare la primele migrații ale oamenilor în America de Nord, indică Live Science.
O idee mai veche sugerează că oamenii au efectuat această călătorie atunci când Beringia – bucata de pământ care cândva lega Asia de America de Nord, separată acum de Strâmtoarea Bering – nu era acoperită de gheață. O altă idee, ceva mai recentă de această dată, sugerează că migratorii și-au croit drumul pe construcții plutitoare de-a lungul coastelor Pacificului.
Un factor important care a influențat modul în care primii americani au ajuns pe aceste teritorii a fost reprezentat de fâșiile mari de gheață care acopereau cândva America de Nord. Cercetările anterioare indică faptul că un coridor lipsit de gheață între marginile acestor fâșii înghețate poate să fi fost cel care a permis deplasările de la Beringia spre Marea Câmpie.
Pornind de la uneltele din piatră de acum aproximativ 13.400 de ani, arheologii au sugerat că oamenii culturii preistorice Clovis au fost primii care au migrat din Asia în Americi. Cercetările anterioare susțin că acest coridor dezghețat ar fi putut servi drept rută de migrație pentru populația Clovis.
Cu toate acestea, oamenii de știință au descoperit de curând mai multe dovezi ale unei prezențe anterioare Clovis în America de Nord. De exemplu, în 2021, 60 de urme de picioare din New Mexico indicau că oamenii ar fi fost acolo de acum 23.000 de ani, iar în 2020, arheologii au descoperit artefacte din piatră vechi de 26.500 de ani, în centrul Mexicului.
Estimările recente indică faptul că acest coridor nu ar fi fost disponibil până acum 14.000 – 15.000 de ani. Acest lucru înseamnă că primii americani s-ar fi putut folosi de o rută de coastă în detrimentul uneia continentale. Cu toate acestea, există încă multe îndoieli când vine vorba despre vârsta acestui coridor.
Pentru rezolvarea acestui mister, cercetătorii au căutat să identifice punctul de deschidere al acestuia. Au cercetat 65 de mostre geologice luate din șase locuri diferite dintr-un areal de 1200 de kilometri, în regiunea unde se credea că ar fi trebuit să fi existat acest coridor.
Cercetătorii au examinat bolovanii pe care i-au purtat cândva ghețarii. Au analizat durata pentru care aceste roci au fost expuse la suprafața pământului – pentru a determina perioada pentru care acestea nu au stat sub gheață – prin verificarea nivelului elementelor radioactive generate atunci când materialul a fost bombardat cu radiații cosmice.
Noile descoperiri arată că acest coridor dezghețat nu a fost complet disponibil până acum 13.800 de ani, iar fâșiile de gheață „ar fi putut avea o înălțime de 455 – 910 metri în zonele unde acopereau coridorul dezghețat”, spune Jorie Clark, autor principal al studiului, geolog și arheolog în cadrul Universității de Stat din Oregon. Prin comparație, cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa, are o înălțime de 829,8 metri.
„Acesta este un studiu atent realizat care discută o întrebare îndelung analizată”, precizează Matthew Bennett, cercetător la Universitatea Bournemouth din Anglia. „Rezultatele sunt unele interesante și ajută la înțelegerea acestei potențiale rute de migrație”.
După primul val migraționist și o dată cu deschiderea coridorului, alte valuri ar fi putut aborda rute ceva mai directe. John Hoffecker, paleo-antropolog la Universitatea Colorado din Boulder crede că primele semne ale oamenilor în Americi pot indica faptul că oamenii erau prezenți aici când ambele rute – de coastă și interioară – erau blocate de gheață. Dacă este adevărată această teorie, „cea mai simplă explicație este aceea că aceștia au urmat o rută interioară prin coridorul dezghețat care era prezent acum 30.000 de ani”.
Reproducerea cu rude apropiate, mult mai rară în preistorie decât în prezent
Cultura Templelor din Malta și cei mai pricepuți constructori din preistorie
Gheața antică dezvăluie zeci de erupții vulcanice gigantice. Când ar putea avea loc următoarea?