O matriță medievală cu Sfântul Gheorghe a fost găsită într-un castel din Franța

22 03. 2022, 19:00

O matriță medievală cu Sfântul Gheorghe care ucide balaurul, făcută din bronz, a fost descoperită la Castelul regal din Villers-Cotterêts din nordul Franței. Armura Sfântului George datează stilistic piesa la începutul secolului al XV-lea.

Castelul a fost construit în 1528 de către regele Francisc I. Cea mai mare faimă provine din faptul că a fost locul în care Francisc I a semnat Ordonanța de la Villers-Cotterêts, edictul care a înlocuit limba latină cu limba franceză în toate actele oficiale de drept și guvern, în august 1539. Este cea mai veche lege franceză aflată încă în vigoare în instanţele franceze, conform The History Blog.

Arheologii excavează moșia regală începând din 2020. Matrița de sigiliu a fost descoperită într-o pungă cu cărbuni dintr-o cameră din aripa de nord a castelului. Matrițele de sigiliu erau extrem de importante în Evul Mediu, fiind singurul mijloc de confirmare a autenticității unei semnături și, ca atare, erau de obicei distruse sau îngropate împreună cu proprietarul după moarte.

O matriță medievală cu Sfântul Gheorghe care i-a aparținut unui stareț

Faptul că această matriță medievală cu Sfântul Gheorghe a ajuns printre cărbuni nu poate însemna decât că a fost pierdută de cineva care probabil se încălzea la șemineu, fiind apoi aruncată mai departe odată cu cenușa.

Matrița de sigiliu este circulară, cu o montură perforată pe spate, în acest fel aceasta putând fi purtată pe un lanț în jurul gâtului sau legată de curea. Un călăreț aflat pe cal, purtând o armură completă este gravat invers în relief.

O descoperire semnificativă

Sub calul ridicat pe picioarele din spate se află un balaur. Matrița este are o margine cu mărgele și este inscripționată „IP PRI/EUR / DEVILLERS / LESM / OINE”.

Inscripția indică faptul că sigiliul a aparținut starețului mănăstirii Sfântul Gheorghe din Villers-les-Moines, care se afla la 800 de metri de mers pe jos de Castelul Villers-Cotterêts. Se cunosc foarte puține lucruri despre acesta, ceea ce face ca descoperirea sigiliului starețului să fie și mai semnificativă din punct de vedere istoric.

Vă recomandăm să citiți și:

Un dinte de copil, cea mai veche dovadă cunoscută a existenței omului modern în Europa de Vest

Un altar de după căderea capitalei Imperiului Aztec, descoperit în orașul Ciudad de Mexico

Scheletele unor gemeni vikingi, descoperite în morminte creștine din Suedia

Cetatea Rupea, cândva un important centru comercial și meșteșugăresc