Arheologii au descoperit mormintele pierdute a 65 de regi britanici și alte persoane de rang înalt din epoca asociată cu legenda regelui Arthur.
Descoperirea reprezintă un progres major în înțelegerea societății din „Evul Întunecat’’. De asemenea, ar putea pune într-o nouă lumină geografia politică a Marii Britanii post-romane.
Înainte de acest studiu, publicat în Journal of the Royal Society of Antiquaries of Ireland, a fost identificată o singură înmormântare post-romană a unui monarh britanic autohton din Evul Mediu, deși nouă morminte regale anglo-saxone au fost găsite în urma unor săpături anterioare.
Arheologii sugerează acum că au fost identificate 20 de complexe funerare regale, fiecare conținând până la cinci morminte, alte 11 complexe funerare fiind în curs de examinare. Acestea par să dateze din secolele al V-lea și al VI-lea d.Hr.
În această perioadă, estul și sudul Angliei au fost împărțite în zeci de regate mici, după prăbușirea Britaniei romane, conduse de regi anglo-saxoni, unii de origine germanică. În vest și în nord, au apărut dinastii regale post-romane de origine celtică, autohtonă sau irlandeză, potrivit HeritageDaily.
Studiul a fost condus de profesorul Ken Dark de la Universitatea din Reading și de la Universitatea din Navarra din Spania, propunând că siturile identificate în Țara Galilor, Cornwall, Devon și Somerset conțin înmormântări regale indigene de rang înalt, asociate cu regatele britanice Gwynedd (nord-vestul Țării Galilor), Dyfed (sud-vestul Țării Galilor), Powys (centrul-estul Țării Galilor), Brycheiniog (Breckonshire-ul modern) și Dumnonia (în prezent sud-vestul Angliei).
Cercetătorii au comparat aceste situri excavate anterior cu înmormântările regale din Irlanda și au observat că siturile britanice au, în cea mai mare parte, o incintă cu șanțuri dreptunghiulare sau pătrate, multe dintre ele părând să fi avut porți de intrare și căi de acces protejate de garduri.
Mormintele au fost descoperite de-a lungul mai multor decenii, dar arheologii nu și-au dat seama de statutul lor regal până recent. În plus, numele persoanelor înmormântate nu au fost încă descoperite.
Printre cele mai importante se numără cele identificate în Caernarfon și Anglesey (în nordul Țării Galilor) și în faimosul sit de la Tintagel din Cornwall, care este asociat cu legendarul rege Arthur.
Regele Arthur, suveranul legendar care continuă să fascineze
Cele mai vechi frunze de ceai preparate au fost găsite într-un mormânt regal
Un mormânt greco-roman care conținea 20 de mumii, descoperit de arheologi