Gestul, modalitatea principală de apariție a limbajului. Cum comunicau strămoșii noștri?
Capacitatea noastră de a comunica în mod elaborat este una dintre cele mai mari abilități ale umanității. Ea ne permite să păstrăm și să acumulăm cunoștințe de-a lungul generațiilor. Cu toate acestea, modul în care a evoluat această abilitate rămâne încă un mister, inclusiv originile sale.
Recent, o echipă de cercetători a pus la cale câteva experimente pentru a explora teoria conform căreia primii noștri strămoși au mârâit unii la alții, drept mijloc de comunicare.
Deoarece principala funcție a limbajului este de a transmite semnificații între oameni, cercetătorii au testat dacă gesturile sau sunetele non-verbale erau mai eficiente pentru a le transmite.
Două grupuri de 30 de voluntari din culturi diferite au trebuit să încerce să transmită anumite semnificații folosind fie gesturi, fie vocalize non-verbale.
„Semnalele gestuale, mai universale decât cele vocale”
Același exercițiu a fost repetat cu 10 voluntari nevăzători, care au fost însărcinați să realizeze comunicările gestuale sau non-verbale, în timp ce un grup de studenți încerca să înțeleagă ce au vrut să spună.
Succesul comunicării a fost de două ori mai mare atunci când aceștia gesticulau, decât vocalizau, a explicat pe Twitter cercetătorul în științe cognitive de la Universitatea din Australia de Vest, Nicolas Fay.
„Aceste constatări sunt în concordanță cu o teorie a originii limbajului bazat pe gesturi”, a scris echipa în articolul publicat în Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.
Semnalele gestuale au fost mult mai asemănătoare între ele decât semnalele vocale – chiar și cele produse de voluntarii nevăzători. De exemplu, toți au folosit acțiunea de a roti o cheie pentru a reprezenta cuvântul „încuietoare”, în timp ce nu exista un sunet comun pe care să-l poată folosi pentru a întruchipa sensul în absența cuvântului în sine.
Sistemele cognitive ale limbajului în ultimii 500.000 de ani
„Gestul are mai mult succes decât vocalizarea, deoarece semnalele gestuale sunt mai universale decât cele vocale”, au concluzionat cercetătorii.
Studiul pornește de la ipoteza potrivit căreia sistemele noastre cognitive care implică limbajul nu s-au schimbat semnificativ în ultimii 500.000 de ani, de când se crede că am dezvoltat limbajul. Desigur, se poate ca ambele forme de comunicare să fi evoluat simultan, notează cercetătorii.
Lucruri simple, precum țipatul, ar fi și ele destul de universale, așa că este posibil ca oamenii să fi utilizat întotdeauna o combinație a celor două.
Așadar, este posibil ca la început, înainte de a inventa cuvintele propriu-zise, înțelesurile mai complexe să fi fost articulate mai bine de mâinile noastre, decât de corzile vocale, raportează ScienceAlert.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Limbi pe cale de dispariție. 1.500 de limbaje riscă să fie pierdute în acest secol
Limbajul folosit de cupluri poate prezice o despărțire cu trei luni înainte să se întâmple
Motivul pentru care câinii nu vor putea să înțeleagă niciodată limbajul uman
Copiii își folosesc ambele emisfere cerebrale pentru a procesa limbajul