Sparta a fost capitala antică a districtului Laconia din sud-estul peninsulei Peloponez, sud-vestul Greciei, spațiu vestit pentru duritatea războinicilor.
Alături de regiunile înconjurătoare forma unitatea regională a Greciei de astăzi, potrivit Britannica.
Spartanii erau caracterizați prin disciplină și austeritate, calități care erau prezente chiar și atunci când venea vorba de obiceiurile alimentare. Cel mai adesea nu-și permiteau să se răsfețe cu mâncăruri alese, lăcomia fiind ținută sub control, iar obezitatea era repudiată.
Dieta spartanilor antici era constituită în așa fel încât să ofere cât mai multă energie și putere cu putință, fără a afecta stomacul sau digestia. Alimentele de bază ale regimului acestora conțineau elemente care contribuiau direct la menținerea unei sănătăți optime.
În Grecia Antică, măslinul ocupa un loc important, atât în dieta cetățenilor, cât și în economia orașelor. Măslina era o sursă de acizi grași, oferind corpului fibrele și mineralele de care avea nevoie, dar și vitamina E, care este un antioxidant natural.
Despre această vitamină se mai credea că are proprietatea de a încetini moartea celulară și osteoporoza, precizează Greece High Definition.
Orzul era baza alimentară pentru dietele spartanilor antici, fiind din belșug în acele zone. Spartanii păreau să cunoască importanța pe care o au carbohidrații drept sursă principală de energie pentru corp.
Spre deosebire de grâu, orzul conținea mai multe feluri de fibre, având multiple efecte benefice asociate cu reglarea glucozei din sânge sau a colesterolului.
Brânza era de asemenea un aliment foarte important în Grecia Antică, însoțind felul principal. Aceasta este o sursă consistentă de proteine și calciu.
Studiile recente au arătat și faptul că este o sursă bogată de acid linoleic conjugat. Despre acest acid se crede că ar avea proprietăți anti-cancerigene, anti-obezitate, dar și de susținere a masei musculare.
Brânza crește secreția de salivă, care la rândul ei reduce apariția cariilor – cauzând aciditate și curăță zaharurile bucale. Mai mult decât atât, calciul și fosforul sunt elemente care contribuie la întărirea smalțului.
Acestea au o legătură directă cu Grecia. Sunt o sursă excepțională de fibre și mai bogate în antioxidanți decât multe alte fructe.
Unele cercetări ale Universității Rutgers au arătat că smochinele ar fi o sursă bună de Omega-3 și fitosteroli. Aceștia din urmă contribuie la reducerea colesterolului.
Mai mult, smochinele sunt o sursă de proteine, fier și calciu.
Un preparat special care le era oferit spartanilor. Era un fel de supă cu un gust nu tocmai bun. În general, găteau carnea de porc cu sânge și sare și consumau preparatul cu pâine de orz. Se credea că acest preparat crește nivelul de forță al corpului, lucru care cel mai probabil era adevărat.
Înainte de toate, porcul este o excelentă sursă de proteine cu o valoare biologică crescută, adică conține toți aminoacizii esențiali, dar este și una dintre cele mai bune surse se vitamina B. Această vitamină are un rol esențial în eliberarea energiei pe care o poartă hidrații de carbon.
La acestea se mai adaugă zinc și fier, combinația aceasta fiind benefică pentru un stil de viață atât de activ pe cât aveau spartanii.
Vinul avea un rol deosebit în dieta spartanilor antici. Cu toate acestea, nu însemna că îl puteau consuma după pofta inimii. Fiecărei persoane îi era oferit la masă un pahar de vin amestecat cu apă, care putea să fie umplut după nevoia fiecăruia. Dar spartanii nu tolerau bețivii.
S-a dovedit faptul că un consum moderat al oricărei băuturi îmbunătățește nivelul de lipide, dar vinul și în special vinul roșu are mai bine de 200 de antioxidanți. Aceste substanțe par să aibă proprietatea de a proteja împotriva unor forme de cancer, în special împotriva cancerului de prostată, colon sau mamar.
Ar putea fi dieta Paleolitică o metodă eficientă de a pierde în greutate?
Dieta nordică scade colesterolul și glicemia chiar și atunci când nu slăbim