O tulpină de tuberculoză a traversat Pacificul cu mii de ani înainte de contact. Cum a apărut boala?
Cu secole înainte de primul contact cu europenii, noi cercetări sugerează că o tulpină de tuberculoză circula deja de pe coastele Americii de Sud, până în munți.
Bolile europene mortale, cum ar fi tuberculoza (TB), tusea convulsivă și variola, au fost răspândite în întreaga lume în timpul colonizării, dar dovezi recente indică faptul că nu a fost prima dată când tuberculoza a ajuns în America de Sud.
În 2014, cercetătorii au găsit ADN-ul unei bacterii înrudite cu Mycobacterium tuberculosis – tulpina care provoacă tuberculoza la om – în schelete sud-americane de acum aproximativ o mie de ani, cu mult înainte de sosirea spaniolilor, francezilor și portughezilor în zonă.
Oamenii de știință știu de ceva vreme că tuberculoza poate ajunge cu ușurință de la o specie de mamifere la alta, căci acest lucru s-a întâmplat de zeci de mii de ori în întreaga lume. Dar descoperirea mai multor tulpini vechi în America de Sud sugerează că manualele noastre de istorie ar putea fi ușor incorecte în ceea ce privește răspândirea inițială a acestei bacterii, potrivit Science Alert.
Mamiferele marine ar fi transportat tuberculoza peste ocean
O analiză genetică a indicat că cel mai recent strămoș comun pentru toate tulpinile de Mycobacterium înrudite genetic (cunoscut sub numele de complexul M. tuberculosis, sau MTBC) a apărut cu mai puțin de 6.000 de ani în urmă, indicând mamiferele marine drept potențiali călători care au transportat tuberculoza peste ocean.
Un nou studiu, publicat în Nature Communications, a descoperit acum alte trei tulpini vechi de TB în scheletele unor oameni care au trăit în ceea ce este acum Peru și Columbia.
Scheletele au fost descoperite departe de țărmuri și, totuși, chiar și aici, peste lanțuri muntoase largi, tuberculoza pare să fi fost comună, cronică și probabil endemică în rândul populației umane locale.
Tulpinile europene au înlocuit tulpinile originale din America de Sud
„Aceste trei noi cazuri de tuberculoză sud-americană, din perioada pre-contact, provin din rămășițe umane din situri arheologice interioare, dintre care două sunt situate în zona muntoasă a Anzilor columbieni”, spune antropologul Tanvi Honap de la Universitatea din Oklahoma.
„În plus, cele trei genomuri de TB străvechi seamănă cu M. pinnipedii – aceeași variantă de TB găsită la indivizii străvechi de pe coasta peruană și la focile și leii de mare din zilele noastre”.
Dovezile arheologice din Peru și Columbia sugerează că localnicii nu mâncau de obicei carne de focă sau de leu de mare comercializată de pe coastă. Aceasta înseamnă că boala derivată de pinipede a ajuns probabil atât de departe în interior prin intermediul unei alte gazde.
Cum a apărut tuberculoza în diferite zone?
Astfel, aceste tulpini bacteriene s-ar fi strecurat în timp în interior, trecând de la om la om sau răspândindu-se printre alte mamifere terestre.
În Noua Zeelandă, de exemplu, în prezent, există rapoarte despre tuberculoza care a trecut de la foci la vite, oferind o punte de legătură între creaturile marine și cele terestre.
În cele din urmă, tulpinile europene de tuberculoză au înlocuit tulpinile originale din America de Sud, mascând ecologia mai profundă a acestei infecții bacteriene.
Cercetătorii încearcă acum să deslușească istoria complexă a acestei boli în perioada precolonială. Cu ajutorul cercetării genomice, ei speră să identifice noi tulpini de tuberculoză străveche pentru a-și da seama cum a devenit boala endemică în diferite locații, în momente diferite.
Vă recomandăm să mai citiți și:
OMS: Tuberculoza rivalizează cu SIDA şi riscă să devină o cauză de deces majoră pe plan mondial
Un nou medicament poate trata formele de tuberculoză rezistente la tratament