Textele antice incomplete ar putea fi reîntregite folosind inteligența artificială
O echipă de cercetători AI de la DeepMind, care lucrează cu colegii de la University of Venice, University of Oxford și Athens University of Economics and Business, a dezvoltat o aplicație de inteligență artificială (AI) pentru a îi ajuta pe istorici să completeze lipsurile din textele antice gravate în artefactele de piatră, metal sau ceramică.
În lucrarea lor, publicată în revista Nature, grupul descrie cum a realizat aplicația, cum poate fi utilizată și cât de bine a funcționat atunci când a fost testată pe texte cunoscute.
Charlotte Roueché, de la King’s College London, a publicat un articol în același număr al revistei, în care prezintă istoria utilizării noii tehnologii pentru a înțelege mai bine artefactele istorice și munca depusă de echipă în acest nou efort, scrie Tech Xplore.
Textele antice vor putea fi descifrate și datate mai ușor
În anumite momente din istorie, oamenii au început să folosească textul scris pentru a ține evidența anumitor lucruri. Aceste texte le pot oferi cercetătorilor moderni indicii despre cum trăiau oamenii din societățile antice. Dar asta doar dacă artefactele pot fi descifrate.
Multe artefacte au fost erodate de vreme sau au fost sparte și le lipsesc bucăți. Savanții moderni folosesc o varietate de instrumente pentru a determina conținutul textului original. Acesta este aproape întotdeauna un proces lung și obositor.
O aplicație care învață din textele antice
Echipa DeepMind și-a propus să dezvolte un instrument care să ajute în astfel de eforturi. Rezultatul a fost Ithaca, o aplicație de învățare automată care învață din textele antice pentru a prezice ce lipsește din altele.
Cercetătorii au antrenat aplicația folosind 60.000 de texte grecești din anii 700 î.Hr. până în 500 d.Hr. Fiecare fusese deja studiat pe larg și reconstruit atunci când a fost necesar. Echipa a rulat apoi aplicația pe aceleași texte înainte de reconstrucție.
Apoi au antrenat aplicația pe alte 8.000 de texte bine studiate pentru a o testa în raport cu munca făcută de oameni. Cercetătorii au descoperit că sistemul are o precizie de 62%, ceea ce înseamnă o performanță mai mare decât a istoricilor. Dar cele mai bune rezultate au venit din colaborarea dintre inteligență artificială și istorici; împreună, au reușit să atingă o precizie de 72%.
Cercetătorii au adăugat, de asemenea, o altă caracteristică: capacitatea de a atribui un text unei perioade și unui loc folosind indiciile găsite în text și în alte surse. Ei au descoperit că sistemul este 71% precis în determinarea originii scriitorului și ar putea data scrierea cu o marjă medie de eroare de 30 de ani.
Vă recomandăm să citiți și:
Ce spun porcii atunci când grohăie? Inteligența artificială ne-ar putea răspunde
Roboții de la Tesla ar putea atinge Inteligența Artificială Generală. Ce înseamnă asta de fapt?