Un asteroid uriaș a lovit Groenlanda la doar câteva milioane de ani după dispariția dinozaurilor
Oamenii de știință au descoperit sub stratul gros de gheață al Groenlandei cicatricea lăsată de un asteroid uriaș căzut în urmă cu doar câteva mii de ani, pe când oamenii existau deja pe Pământ.
Dar după câțiva ani de cercetări suplimentare, două echipe separate de oameni de știință au stabilit că vârsta sa este mult mai veche: 58 de milioane de ani. Cercetătorii de la Institutul GLOBE de la Universitatea din Copenhaga au descoperit structura despre care bănuiau că este crater de impact masiv, de 31 de kilometri, în 2015, sub calota de gheață Hiawatha din Groenlanda, scrie Space.com.
În noua cercetare, oamenii de știință de la Muzeul de Istorie Naturală din Danemarca și de la Institutul GLOBE de la Universitatea din Copenhaga din aceeași țară au prelevat nisip din craterul Hiawatha și l-au încălzit, folosind argonul eliberat de acesta pentru a data evenimentul de impact.
În același timp, cercetătorii de la Muzeul Suedez de Istorie Naturală au prelevat în mod independent roci din crater și le-au datat folosind amprenta de uraniu a mineralului zircon, potrivit unui comunicat al Universității din Copenhaga. Ambele echipe au stabilit că vârsta craterului lăsat de acel asteroid uriaș este de 58 de milioane de ani.
Două laboratoare au ajuns la aceeași concluzie
„Datarea craterului a fost o sarcină deosebit de grea, așa că este foarte satisfăcător că două laboratoare din Danemarca și Suedia, folosind metode diferite de datare, au ajuns la aceeași concluzie. Prin urmare, sunt convins că am determinat vârsta reală a craterului, care este mult mai vechi decât se credea cândva”, a declarat Michael Storey, om de știință la Muzeul de Istorie Naturală din Danemarca.
În momentul impactului, Groenlanda nu era acoperită de o calotă de gheață, ci mai degrabă găzduia o pădure tropicală temperată. Când asteroidul care a creat craterul a lovit Pământul, a făcut acest lucru cu o forță estimată a fi de câteva milioane de ori mai puternică decât cea a unei bombe atomice. În timp ce acest impact cu siguranță ar fi distrus o mare parte a Groenlandei, oamenii de știință nu sunt siguri de efectul impactului asupra climei globale.
Cel mai faimos impact de asteroid
Această incertitudine este în contrast cu cel mai faimos impact de asteroid, care a format craterul Chicxulub din Mexic și a eradicat majoritatea dinozaurilor în urmă cu 66 de milioane de ani, cu doar câteva milioane de ani înainte de impactul din Groenlanda. Craterul Chicxulub este de aproape 6,5 ori mai mare decât Hiawatha.
Oamenii de știință intenționează să continue să studieze craterul Hiawatha în speranța că vor înțelege efectele acestuia, atât la scară locală, cât și la scară globală.
O lucrare care descrie datarea craterului de impact Hiawatha a fost publicată pe 9 martie în revista Science Advances.
Vă recomandăm să citiți și:
Bulele de aer din gheața din Antarctica indică o cauză a scăderii oxigenului
Gheţarii cu mercur din Groenlanda, o amenințare pentru omenire