Home » Istorie » Legătura dintre mitul că morcovii îmbunătățesc vederea și Al Doilea Război Mondial

Legătura dintre mitul că morcovii îmbunătățesc vederea și Al Doilea Război Mondial

Publicat: 08.03.2022

Mulți dintre noi au auzit mitul conform căruia morcovii îmbunătățesc vederea. Însă dacă porți ochelari, nicio cantitate de morcovi nu te va scăpa de ei.

Deși morcovii conțin multă Vitamina A, care este bună pentru sănătatea ochilor, leguma nu îți va îmbunătăți vederea pe timp de noapte. Nu există niciun studiu care să susțină astfel de afirmații, însă, cu toate acestea, timp de mulți ani oamenii au crezut că morcovii îmbunătățesc vederea.

În mod surprinzător, acest mit își are originea într-o campanie de propagandă de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.

O tehnologie secretă

În timpul The Blitz și al Bătăliei Angliei din 1940, Luftwaffe germană a atacat adesea pe timp de noapte, la adăpostul întunericului. Pentru a face atingerea țintelor mai dificilă pentru Luftwaffe, guvernul britanic a emis întreruperi de curent în orașe întregi. Asta însemna că Luftwaffe și Royal Airforce luptau deasupra orașelor engleze în întuneric complet.

În 1939, Royal Air Force (RAF) a folosit pentru prima dată o tehnologie secretă pe care o dezvoltau, numită radar de interceptare aeriană (AI), care în cele din urmă a ajutat RAF să-i respingă pe luptătorii germani în 1940. AI a avut capacitatea de a identifica locația bombardierelor inamice înainte ca acestea să ajungă la Canalul Mânecii.

Pe 19 noiembrie 1940, John „Cat Eyes” Cunningham a fost primul pilot care a doborât un avion inamic folosind AI. John Cunningham avea să provoace 20 de morți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dintre care 19 pe timp de noapte.

Propaganda conform căreia morcovii îmbunătățesc vederea

După succesul lui Cunningham cu AI, guvernul britanic a decis să înceapă propria campanie de propagandă, morcovii fiind punctul central. Ministerul britanic al propagandei a spus ziarelor că piloții precum Cunningham au avut atât de mult succes pentru că au mâncat morcovi în exces.

Au fost publicate imagini cu Cunningham însoțite de texte care susțin că acesta putea vedea pe întuneric precum pisicile. Cunningham a fost prezentat ca un super-erou care și-a obținut puterile consumând foarte mulți morcovi. Această legumă i-a dat lui Cunningham o cantitate mare de vitamina A, care l-a ajutat să doboare bombardierele germane pe întuneric.

Un mesaj pentru germani

Această campanie de propagandă a încurajat cu siguranță tinerii piloți de pretutindeni să mănânce mai mulți morcovi. Cu toate acestea, ținta reală a acestei campanii de propagandă nu a fost armata britanică, ci în schimb germanii.

Nu există nicio dovadă că nemții ar fi crezut această propagandă. La urma urmei, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, germanii nu au început să țintească grădinile de morcovi în timpul campaniilor lor de bombardamente.

Nu există publicații oficiale germane despre morcovi, dar se crede că nemții o crezut măcar o parte din această campanie de propagandă. Potrivit lui John Stolarczyk, curatorul Muzeului Mondial al Morcovului, „există unele relatări din surse îndoielnice despre germanii care au început să-și hrănească propriii piloți cu morcovi, deoarece credeau că există ceva adevăr în asta”.

Cetățenii britanici chiar au crezut că morcovii îmbunătățesc vederea

Pe de altă parte, poporul britanic în ansamblu a acceptat cu siguranță această campanie de propagandă. Ei credeau că consumul de morcovi îi va ajuta să vadă mai bine în timpul penelor de curent.

Ministerul Alimentației a dus nebunia morcovilor cu un pas mai departe și a promovat legumele ca alternativă la fructele din prăjituri și tarte, datorită dulceții lor naturale. Ba chiar au înfipt morcovi în bețișoare și au fost dați copiilor mici în loc de înghețată sau acadele, notează War History Online.

În cele din urmă, germanii și-au dezvoltat propriul radar de bord, similar cu AI-ul RAF.

Deși faptul că morcovii îmbunătățesc vederea a fost pur și simplu o campanie de propagandă creată de britanici pentru a-și ascunde noua tehnologie, oamenii cred și astăzi că dacă vor mânca foarte mulți morcovi vor vedea mai bine.

Vă recomandăm să citiți și:

Iată ce ar trebui să știți cu adevărat despre alimentele „cu calorii negative”

Un studiu care ”ne loveşte în copilărie”. Morcovii dăunează iepurilor

Suntem cu toții radioactivi. Așadar, de ce ne este teamă de radiații?

Nu bei lapte? Un nutriționist explică cum să-ți iei doza zilnică de calciu și alți nutrienți

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase