Un denar de aur foarte rar din secolul al III-lea a fost găsit în Ungaria
Un denar de aur extrem de rar din timpul împăratului Volusianus a fost descoperit în Ungaria. Volusianus a domnit împreună cu tatăl său, Trebonianus Gallus, pentru mai puțin de doi ani (noiembrie 251 – august 253), înainte ca amândoi să fie asasinați de propriii soldați, așa că monedele din timpul domniei sale sunt deja rare.
Monedele de aur Volusianus sunt și mai rare, cel mai rar dintre toate fiind cel numit „binio”, care are o greutate și valoare duble față de un denar standard.
Bătută la Roma, moneda cântărește 5,62 grame și are 23 de milimetri în diametru. Acest denar de aur prezintă pe avers un bust împodobit și purtător de armură al împăratului, care poartă o coroană radiantă. Pe avers mai este scris și IMP CAE C VIB VOLVSIANO AVG (Imperator Caesar Caius Vibius Volusianus Augustus).
Pe revers se află zeitatea Libertas în picioare, cu un picior îndoit în față și celălalt sprijinit de o coloană. Ea poartă o haină drapată și ține un pileus (pălăria libertului) în mâna dreaptă și un sceptru lung în stânga. Pe revers este scris LIBERTAS AVGG, adică Libertatea adusă de cei doi împărați.
Un denar de aur unicat, găsit de un căutător de metale
Moneda a fost descoperită de un căutător de metale voluntar care lucrează pentru Muzeul Rippl-Rónai într-o investigație arheologică la locul extinderii autostrăzii din județul Somogy, sud-vestul Ungariei. Excavarea a scos la iveală monede din bronz și argint, o fibulă rotundă de sticlă cu model de șah, un inel de argint inscripționat și o cheie de bronz.
Puține monede romane de aur au fost dezgropate în Ungaria, care făcea parte din provincia Pannonia Superior când a fost bătut acest binio. Capitala provinciei se afla în Carnutum, acum parte a Austriei, la 320 de kilometri nord-vest de locul în care a fost găsită moneda.
Moneda nu a aparținut unui localnic din acele timpuri
Astăzi, județul Somogy este cel mai puțin dens populat județ din Ungaria și era și mai puțin în secolul al III-lea. În județ a mai fost găsită o singură altă monedă romană de aur, bătută sub împăratul Valens (care a condus în perioada 364-378). O monedă extrem de valoroasă și rară, precum acest denar de aur, probabil nu era deținută de un localnic.
Probabil a fost pierdută de cineva care se deplasa prin zonă, scrie The History Blog.
Moneda se află acum la Muzeul Rippl-Rónai, unde va fi testată pentru a fi determinat conținutul său de aur. Apoi se va alătura colecției permanente a muzeului, care cuprinde aproximativ 50 de monede romane, incluzând singura altă monedă de aur găsită în Somogy.
Vă recomandăm să citiți și:
Opere de artă antice dezvăluie indicii despre hibridizarea cămilelor în Regatul Hatra
Arheologii au descoperit un inel antic de „prevenire a mahmurelii”
Amprenta lui Michelangelo ar fi fost descoperită pe o sculptură din ceară
Coif medieval de origine vikingă, unicat în România, recuperat