Vestigii scufundate ale vechiului oraș roman Baiae, dezvăluite cu ajutorul teledetecției acustice
NORBIT Subsea și 2BControl, în colaborare cu Institutul pentru Știința Patrimoniului din cadrul Consiliului Național de Cercetare din Italia, au realizat un studiu al orașului roman Baiae, parțial scufundat, din Golful Napoli.
Baiae a fost o stațiune romană la modă timp de secole în antichitate, fiind vizitată de multe personalități romane notabile, cum ar fi Gnaeus Pompeius Magnus, cunoscut și sub numele de Pompei cel Mare, și Iulius Cezar. Cel care a scris pentru prima dată despre această stațiune a fost Sextus Propertius, un poet care a trăit în secolul I î.Hr. Acesta a scris că vechiul oraș era un „vârtej al luxului” și un „port al viciilor”.
Orașul se află în Peninsula Cumană, într-o regiune vulcanică activă și volatilă, despre care romanii credeau că este casa zeului roman al focului, Vulcan. Astfel, activitatea vulcanică locală a ridicat și coborât geologia peninsulei, ceea ce a dus la scufundarea părților inferioare ale orașului sub mare, notează Heritage Daily.
Baiae, o stațiune de lux a Antichității
În cadrul unei demonstrații în cadrul Parcului Arheologic Baiae, NORBIT Subsea și 2BControl au apelat la cartografierea acustică de înaltă frecvență, combinată cu imagistica de suprafață care are o rezoluție centimetrică și sonarul multi-fasc, dezvăluind o reconstrucție detaliată a obiectelor de mult scufundate și a elementelor arheologice de pe fundul mării.
Cercetarea a fost efectuată pe o barcă cu motor de 8 m lungime, pe parcursul a două zile de colectare de date, cu ajutorul WINGHEAD i77h, noul sistem sonar de înaltă rezoluție de la NORBIT.
Cartografierea vestigiilor scufundate de la Baiae
Acest lucru a fost posibil cu ajutorul evoluțiilor recente din domeniul cartografierii acustice de înaltă frecvență, care permit reconstrucția detaliată a obiectelor scufundate, oferind un instrument valoros pentru recunoașterea și descrierea resurselor arheologice de pe fundul mării.
Astfel, aceștia au realizat o înregistrare primară a stării actuale a elementelor arheologice scufundate, care va permite arheologilor să înceapă să analizeze cartografierea și măsurătorile generale ale vestigiilor scufundate de la Baiae.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Cele mai vechi clădiri ale Emiratelor Arabe Unite, descoperite în urma unor noi săpături arheologice
Arheologii au descoperit un obiect din lemn inscripționat cu rune rare. Ce simbolizează?
Un mormânt greco-roman care conținea 20 de mumii, descoperit de arheologi
Arheologii au găsit dovezi ale extracției de argint desfășurate de romani la scară largă în Anglia